Globaal bekeken
Redactie: J. van der Graaf
In Kontekstueel. Tijdschrift voor gereformeerd belijden nú vertelt ds. Wim Vermeulen over de buren van de Jacobikerk in Utrecht:
In 1934 kreeg de Jacobikerk nieuwe buren. De pastoor van de Augustinuskerk aan de Oudegracht trok zich de nood van de buurt aan en besefte tegelijkertijd dat hij die niet alleen kon lenigen. Het leidde tot de komst van een nieuw gevormde congregatie, met Augustinus als inspiratiebron. Een kleine eeuw lang deden de zusters Augustinessen van Sint Monica buurtwerk en runden zij een blijf-van-mijn-lijfhuis voor meisjes en jonge alleenstaande moeders. (…)
Vanaf wanneer de contacten tussen de zusters en de Jacobikerkgemeente dateren, weet ik niet precies. Mijn bronnen gaan terug tot in de jaren zeventig en tachtig. In die tijd had dominee Aris Kool, wijkpredikant van de Jacobikerk, op persoonlijke titel geregeld contact met de abdis van het klooster. (…)
Prettig eigenwijs zijn de zusters altijd geweest en gebleven. Dat ze (per ongeluk) officieel nooit door paus en aartsbisschop erkend werden, beschouwen ze als een trofee.
Op persoonlijk niveau zijn de contacten met de zusters warm. Hoewel inmiddels op leeftijd, zijn de zusters hun gastvrijheid nooit kwijtgeraakt. Als de Jacobigemeente ruimte nodig heeft, klop je bij de zusters nooit tevergeefs aan voor het (gratis) gebruik van één van hun zaaltjes of kelders. (…)
Een laatste voorbeeld van onofficieel oecumenisch contact vond vorig jaar plaats. De priesteropleiding van het aartsbisdom wilde haar studenten kennis laten maken met ‘vitaal protestantisme’ en klopte aan bij de Jacobikerk. De studenten bezochten een dienst en we belegden een gespreksavond waarin de priesterstudenten en een aantal leeftijdsgenoten uit de Jacobi elkaar vriendelijk maar stevig aan de tand voelden. De avond begon met vespers aan de Keistraat (waar de opleiding is gehuisvest) en werd met de completen afgesloten in het Zuiderkoor van de Jacobi. Katholiek en protestant baden eenparig de psalmen en het Nunc Dimittis. Alleen bij het Salve Regina meende ik nog wat minder stemmen te horen.
••• De bekende Amerikaanse theoloog Stanley Hauerwas schreef elk jaar op diens doopdatum een brief aan zijn peetzoon Lawrence Wells. De schrijfsels gaan telkens over één van de Paulinische ‘deugden’. In Brieven aan mijn peetzoon (uitg. KokBoekencentrum, Utrecht) schrijft hij over ‘nederigheid’:
Ik begin oud te worden. Dit lijkt misschien een vreemde constatering, want je zou zeggen dat ouderdom een realiteit is die je nauwelijks over het hoofd kunt zien. Maar ontkenning is een hardnekkige gewoonte. Ik weet bijvoorbeeld niet of ik daadwerkelijk heb erkend dat ik oud aan het worden ben. Ik ben nu 73. De mensen zeggen: ‘Maar je ziet er veel jonger uit.’ Misschien is dat zo, maar mijn lichaam herinnert me er wel degelijk aan dat ik ouder ben dan ik lijk. Ik klaag niet. Het is gewoon zoals het is. Oud worden is een cadeau, omdat je dan in elk geval de kans krijgt om naar de dood toe te groeien.
‘Naar de dood toegroeien’ is een zinsnede die misschien niet op zijn plaats is in deze brief, omdat hij weleens te ‘serieus’ zou kunnen zijn voor een jong iemand als jij. En op het eerste gezicht lijkt de zinsnede ook weinig te maken te hebben met de deugd die ik bij je wil aanbevelen op de elfde verjaardag van je doop: nederigheid. Nogmaals, mijn pensionering en ouderdom hebben me er op verschillende manieren aan herinnerd wat een prachtig leven ik heb gekregen. En onze nederigheid, zowel een gewoonte als een houding,
hangt af van onze dankbaarheid voor het leven dat we gekregen hebben. Om die reden is nederigheid, in elk geval voor christenen, een deugd die voorafgaat aan alle andere deugden. (…) Bij Plato en Aristoteles stond nederigheid bijvoorbeeld
Bij Plato en Aristoteles stond nederigheid bijvoorbeeld niet op de radar. Als zij een deugdzaam persoon voor zich zagen, was het onvoorstelbaar dat diegene geen erkenning opeiste van zijn of haar nobele karakter en van het verschuldigde eerbetoon.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 juni 2020
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 juni 2020
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's