God werkt stilletjes
Want waar u heen gaat, zal ik ook gaan, en waar u overnacht, zal ik overnachten. Uw volk is mijn volk en uw God mijn God. Ruth 1:16
In het gewone leven werkt God door een verbitterde vrouw iemand te geven die ondanks alles bij haar blijft
‘Het hóeft niet’, zegt Naomi tegen Orpa en Ruth. ‘Je hoeft niet met mij mee te gaan. Ga toch terug.’ Orpa doet dat. Met pijn in haar hart kust ze Naomi vaarwel en gaat terug. Ruth blijft echter bij Naomi. En heel stilletjes komt God daarin mee.
‘Probeer weer een leven op te bouwen’, spoort Naomi haar schoondochters aan. ‘Je hebt nog een heel leven voor je en dat hoef je niet op te offeren door met een verbitterde vrouw mee te gaan naar een omgeving die vreemd voor je is.’ Orpa luistert. En net zomin als deze geschiedenis daar een oordeel over velt, ben ik geroepen om dat te doen. Ik mag gewoon constateren dat ze gebruik maakt van de haar geboden vrijheid om een keuze te maken.
Meekomen
Ruth doet dat ook: gebruikmaken van de vrijheid die haar geboden wordt om een keuze te maken. Ze hoeft niet bij Naomi te blijven. Dat weet ze, het is haar verschillende keren op het hart gedrukt. Er worden allerlei argumenten op tafel gelegd voor de mogelijkheid om terug te gaan, om niet bij Naomi te blijven. Toch kiest Ruth ervoor om het wel te doen, om bij Naomi te blijven en dus omwille van de ander, omwille van Naomi een haar onbekende toekomst tegemoet te gaan.
Nogmaals, er wordt nergens gezegd: dit is de enig juiste keuze, dit is de enige mogelijkheid. Er wordt wel verteld wat de keuze van Ruth uitwerkt en hoe God eigenlijk heel stilletjes in die keuze meekomt. Of, beter gezegd: hoe God stilletjes in Ruth meekomt, hoe Hij Zichzelf in Ruth aan de zijde van Naomi plaatst.
Dat is prachtig. Het is niet opzienbarend, niet spectaculair. Nee, ‘stilletjes’. Want zo werkt Hij in het gewone leven, zegt deze geschiedenis. Stilletjes. Hier door een verbitterde vrouw iemand te geven die ondanks alles bij haar blijft en dwars door alles heen met haar meegaat in het leven, in alles van het leven.
Niet herkend
Prachtig zoals God daarin een gezicht krijgt, zoals Hij ogen en oren, handen en voeten en een stem krijgt in de ander. Hij wordt echter niet altijd direct in de ander herkend. Hij wordt niet altijd direct in de ander gezien en gehoord. Het verdriet en de ver bittering kan soms zo groot zijn dat we blind en doof blijven voor de ander als Zijn geschenk aan ons, zoals hier beschreven wordt. Naomi hoort het niet en ziet het niet.
Het moet Ruth dan ook heel wat hebben gekost om er niets tegenin te brengen, om stil die verbitterde woorden van Naomi aan te horen, waarmee ze zegt: ‘Leeg heeft God mij teruggezonden.’ Ze noemt God daarbij niet eens meer bij Zijn verbondsnaam. De naam Adonai neemt ze niet meer in de mond. ‘Ik zal er zijn, Ik zal bij je zijn.’ Dat zegt haar niets meer, want ze ziet het niet. Ze ziet het niet, terwijl Hij in alles zo, als Adonai, in haar leven aanwezig is, terwijl Hij in Ruth naast haar loopt.
Hij maakt dat ook op een prachtige wijze hoorbaar. ‘Ik zal bij je zijn’, roept Hij haar door de woorden van Ruth toe. Ik ben er, vlak naast je. Maar het wordt niet herkend, nog niet. De bitterheid is nog te sterk. En Ruth blijft ernaast lopen. Geduldig, eenvoudig luisterend blijft zij erbij.
Trouw blijven
Zo zijn er heel wat mensen die erbij blijven, die niet weggaan bij teleurgestelde, soms verbitterde mensen die niet meer kunnen horen, die niet meer kunnen zien wie God is en hoe goed God is. Zo zijn er heel wat mannen en vrouwen die – hoe zwaar het soms ook is – trouw blijven aan die mensen, die geduldig luisterend aan hun zijde blijven, wat er soms ook wordt gezegd en hoeveel verbittering daarin kan doorklinken.
Dat is zwaar, maar dat is ook goed. Het is God, Die die mannen en vrouwen geeft die trekken van de Heere Jezus dragen. Zo werkt God in mensenlevens, zegt deze geschiedenis. Stilletjes. En zo maakt Hij telkens weer ruimte om op weg te gaan en terug te kunnen keren naar het broodhuis.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 augustus 2020
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 augustus 2020
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's