ds. T. van ’t Veld
1931-2023
Te mógen dienen – daarover moest het gaan in de dankdienst voor het leven van Teunis van ’t Veld. Zijn leven was samen te vatten in de drie letters VDM. Niet heersen maar dienen. Dienen naar drie kanten: dienaar van God, dienaar van het Woord en dienaar van de gemeente. Hij ervoer het als een Godsgeschenk dat hij, afkomstig uit een eenvoudig boerengezin in Appel bij Nijkerk, predikant mocht zijn. ‘Als ik mijn leven over mocht doen..., werd ik opnieuw dominee!’
Toen ds. J.J. van der Krift hem in 1962 bevestigde in zijn eerste gemeente, Den Bommel, vergeleek ds. Van der Krift hem met ‘de vriend van de Bruidegom’ uit Johannes 3. Het is misschien wel de mooiste typering van broeder Van ’t Veld: vriend van de Bruidegom. Vriend, dicht bij zijn Heiland, afhankelijk, volgend, luisterend, onafscheidelijk... Vriend, daarin klinkt liefde en betrokken omgang.
Tegelijk straalde hij die vriendelijkheid uit in pastoraat en vele gesprekken met mensen. Een gesprek met Teun was nooit zomaar een gesprekje, maar altijd een ontmoeting. Velen van u weten dat ongetwijfeld. Teun van ’t Veld was een echte pastor, geïnteresseerd en bewogen met degene die hij ontmoette. Zo mocht hij als kleine herder iets doorgeven van de zorg van de grote Herder, zijn Heere en Heiland Jezus Christus.
Psalm 100
‘Dien de Heere met blijdschap!’ Deze woorden uit Psalm 100 zijn de typering van het ambtelijk werk van Teun van ’t Veld. Hij mocht dat dienstwerk met vreugde doen in Den Bommel, vervolgens in Waddinxveen en ten slotte gedurende twintig jaar in de Arkgemeente in Ede-Veldhuizen, samen met en gesteund door zijn vrouw Geertje. Zijn preken waren helder, eenvoudig en pastoraal van toon. Toegankelijk en wervend naar de grote goede Herder.
En wat deed hij zijn werk nauwgezet. Alles moet op orde zijn; van kaartsysteem tot classicale regelingen. Dat kaartsysteem van gemeenteleden was voor hem zo belangrijk, omdat daarmee voorkomen zou kunnen worden dat er iemand vergeten zou worden. Ook daar zat zijn pastorale houding achter. Die pastorale houding kwam vooral uit in de zorg voor het beperkte en gekwetste. Doven hadden zijn bijzondere aandacht, evenals andersbegaafde gemeenteleden.
Wat kon hij goed samenwerken met anderen, met name met ds. H. Nap, de andere predikant in Ede-Veldhuizen. Samenwerken in Gods gemeente was voor Teun van ’t Veld onmisbaar. Zijn blik was steeds gericht op het geheel van de kerk. Teun diende niet alleen met vreugde de Heere, het was ook een vreugde om met hem te dienen.
Ziek
Jarenlang leed hij aan de ziekte van Parkinson. In de laatste tijd van zijn leven werd het steeds moeilijker voor hem. Zijn lichaam werd steeds zwakker. Bewegen werd beperkt. Zien werd minder. Spreken steeds moeilijker. Wat heeft hij veel moeten inleveren en loslaten. En te midden van dat alles bleef zijn geest helder. In die tijd waren er soms ineens aanvechtingen, geestelijke strijd... Altijd Gods trouw en genade verkondigd, maar is dat ook werkelijkheid voor mij?
Genade
Juist op die momenten zocht hij houvast in Gods beloften; hij kon niet anders! In de laatste uren van zijn leven sprak hij haast onhoorbaar de woorden: ‘Mijn genade is u genoeg.’ Zo vond deze broeder en vriend troost en kracht in de belofte van God, omdat Degene die het beloofd heeft, getrouw is.
Toen hij zijn autobiografie had geschreven, gaf hij die de titel: ‘Vita mea, gratia Dei; Mijn leven... genade van God’. Het kenmerkt Teun van ’t Veld om Gods genade te benadrukken. Het is herkenbaar in woorden uit het gedicht waarmee hij zijn levensboek eindigt:
Maar trouwe God, het is helaas bewezen,
dat predikanten net als andere mensen zijn.
In plaats een trouwe herdersknecht te wezen,
zijn zij een schaap, verdwaald in de woestijn.
Ik ben niet beter. Aan ’t einde van mijn dagen,
als ik als schuldig mens voor U zal staan,
mij rest dan slechts U om genade vragen.
Om Jezus’ wil, niet om wat ik heb gedaan.
Ook al mijn ongeloof en twijfel mag ik leggen
bij ’t kruis op Golgotha. Daar is vergiffenis.
Door Hem gereinigd hoor ik Jezus zeggen:
‘Jij heilige’. Omdat mijn Heiland heilig is.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 september 2023
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 september 2023
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's