Een dorpsondersteuner
Een dorpsondersteuner is een professional bij wie mensen met hun vragen terechtkunnen en die hen, waar nodig, met instanties in contact brengt. Sinds begin dit jaar is er één actief in Kesteren en Opheusden. Voor deze dorpen is de functie nieuw.
Vanuit andere gemeenten zijn wel ervaringen bekend.
De diaconie van de hervormde gemeente Kesteren (en Opheusden) overwoog al langere tijd om een diaconale evangelisatiewerker aan te stellen. Op advies van de IZB en in overleg met de zending- en evangelisatiecommissie (ZEC) concludeerde het college dat een diaconale insteek de voorkeur heeft.
Daarom werd in 2019 een onderzoek uitgevoerd naar hulpaanbod en kansen in Kesteren en Opheusden. Geadviseerd werd om na te denken over het aanstellen van een dorpsondersteuner. Vooral omdat het aanwezige hulpaanbod beperkt is en mensen soms niet weten bij welke instantie ze hulp kunnen krijgen of zelfs een drempel ervaren. Het college van diakenen heeft dit advies overgenomen en zich georiënteerd op de haalbaarheid.
Mobiliteitspool
De dorpsondersteuner heeft zicht op wat kerken bieden en kan als contactpersoon tussen verschillende instanties een verbindende schakel zijn. Hij of zij moet goed op de hoogte zijn van maatschappelijke ontwikkelingen in de dorpen Kesteren en Op heusden.
Om het arbeidsrechtelijke deel goed vorm te kunnen geven, is de diaconie een samenwerking aangegaan met de mobiliteitspool van de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland. In oktober vorig jaar is de vacature uitgezet. In Hervormd Contact van december 2022 mocht het college met vreugde bekendmaken dat zij in de vacature voor dorpsondersteuner gemeentelid Marije Stegermanvan Lavieren heeft kunnen benoemen. In haar oorspronkelijke werk als specialistisch begeleider thuis bij Eleos kwam zij vaak in aanraking met de doelgroep en bouwde ze een grote kennis op van de sociale kaart van de Neder-Betuwe.
Luisterend oor
Op 1 februari 2023 is Marije gestart met haar werkzaamheden. In de eerste weken heeft zij veelal rond de tafel gezeten met diverse maatschappelijke organisaties. Er zijn mooie gesprekken gevoerd en de meeste organisaties juichen het initiatief toe.
Tijdens deze gesprekken heeft Marije vooral proberen te peilen of en waar zij van betekenis kan zijn en hoe zij het beste in contact kan komen met arme en eenzame mensen. Op dit moment is zij voornamelijk bezig met het afleggen van huisbezoeken onder het genot van een kopje koffie of thee.
In de praktijk blijkt dat er ontzettend veel behoefte is aan een luisterend oor. Marije geeft aan bij velen binnen te mogen komen en soms al binnen tien minuten gesprekken heeft die zeer persoonlijk van aard zijn. Hierdoor weet de dorpsondersteuner in het uurtje dat ze er is geweest vaak meer van de persoon dan iemand uit zijn of haar directe omgeving.
Doel
Het doel van de dorpsondersteuner is voornamelijk naast iemand staan, oog hebben voor de ander en een helpende hand bieden als iemand die nodig heeft, om zo ook in de praktijk navolger van Christus te zijn.
Ten slotte kan nog gemeld worden dat er binnenkort ook een maaltijdproject van start gaat met als doel de mensen die Marije ontmoet heeft, samen te brengen met mensen uit de kerk. Op die manier willen we eenzaamheid tegengaan, maar vooral ook de geur van Christus verspreiden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 november 2023
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 november 2023
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's