Verander je perspectief!
Martijn van den Boogaart – GZB: “In elke gemeente waar ik kom zijn wel mensen die zich afvragen of een uitzending naar het buitenland hun roeping is.”
buitenlandse partners doen “O nze een dringend beroep op ons, dat kunnen we als kerk in Nederland niet naast ons neerleggen”, vertelt directeur Martijn van den Boogaart. Met een nieuwe wervingscampagne wil de GZB jou uitdagen je kijk op je eigen leven en zending te heroverwegen. Verander je perspectief!
Voor de GZB blijft het uitzenden van mensen een cruciaal onderdeel van het samenwerken met kerken wereldwijd. “Op die manier kunnen we echt naast gemeenten staan in de zoektocht naar hoe we in elke context het Evangelie kunnen delen.”
Verlangen om te dienen
“In elke gemeente zijn wel mensen die zich afvragen of een uitzending naar het buitenland een roeping voor hen is. Mijn ervaring is dat het belangrijk is om dat verlangen niet voor jezelf te houden.Laat je uitdagen om het gesprek aan te gaan over een uitzending naar het buitenland om daar je gaven en talenten in te zetten.” De GZB wil benadrukken dat een gesprek niet altijd verbonden hoeft te zijn met een concrete vacature. Een laagdrempelig gesprek over roeping en verlangen, kan van grote betekenis zijn.
Verandering is spannend
Een nieuwe stap zetten en het beantwoorden van het verlangen in je hart kan spannend zijn. “Bekijk het eens van de andere kant,” bemoedigt Martijn, die zelf van 2008 tot 2016 zendingswerker was in Malawi. “Je komt op een plek waar je welkom bent en waar je echt iets bij kunt dragen.”
Wonen en werken in het buitenland vraagt veel van je. Het is een grote stap om familie en vrienden achter te laten en je leven op te bouwen op een onbekende plek. Maar je krijgt er ook veel voor terug, het is een voorrecht om elke dag samen te mogen werken met inspirerende mensen die hun leven ook met jou willen delen.
Martijn vertelt dat hij in zijn uitzending merkte dat het contact met familie en vrienden juist intensiever en diepgaander werd. De contactmomenten zijn er minder, maar wel betekenisvoller. De GZB begeleid je goed: er is een grondig voorbereidingstraject, coaching, begeleiding van de Nederlandse gemeente en aandacht voor familie en vrienden die achterblijven.
Leren door te doen
In de vacatures die dit najaar openstaan, wordt gevraagd naar specifieke deskundigheid. Martijn legt uit dat deze expertise en een goede opleiding belangrijk is, maar je ook niet moet ontmoedigen om te solliciteren. “Nóg belangrijker is dat je bereid bent om te leren. Ook al heb je alle kwalificaties, je zult altijd nog moeten leren wat het betekent om die in te zetten in de specifieke context waarin je gaat werken”. Je moet bereid zijn om te leren omgaan met andere culturele waarden en normen, daarin te leren leven. Het is belangrijk dat je initiatief neemt en, samen met je plaatselijke collega’s, zoekt naar een goede manier van werken in die specifieke context. “De meeste zendingswerkers ontdekken op hun werkplek dat ze veel meer hebben geleerd, dan ze zelf hebben gebracht.”
Wereldwijde impact, juist ook in Nederland
Martijn benadrukt de waarde van een uitzending in het buitenland, juist ook voor de Nederlandse kerk. “We merken dat kerken open staan voor lessen uit andere landen.
Het is prachtig dat je jouw ervaring kunt delen in je eigen gemeente. Dat begint met je eigen uitzending, maar gaat altijd door. De wereldwijde kerk geeft inspirerende verhalen en waardevolle levenslessen terug, aan jou en aan Nederland. Ik geloof dat dit levens verandert!”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 december 2023
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 december 2023
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's