Boekbesprekingen
Glenda Faye Mathes en Joel R. Beeke Puriteinse helden. Uitg. Lucas boeken, Tholen; 200 blz.; € 24,95.
Via Puriteinse helden kun je op een eenvoudige manier kennismaken met de puriteinse wereld. Ik noem vier redenen. Ten eerste wordt de vraag besproken wie de puriteinen waren. Ze waren hervormers die tijdens de zeventiende eeuw in met name Engeland en Noord-Amerika zochten naar de doorwerking van het gereformeerde geloof in het persoonlijke leven, de kerk en de samenleving. Behalve geestelijke ‘successen’ maakten puriteinen allerlei teleurstellingen mee. Toch kregen ze vooral door hun geschriften bekendheid en zeggingskracht tot op de huidige dag. Als het historische kader helder is, passeren − ten tweede − de belangrijkste puriteinse vertegenwoordigers de revue, zoals William Perkins, de meest vertaalde auteur in de Nederlanden, en William Ames, die veel invloed heeft uitgeoefend op de Nadere Reformatie. John Owen was een voorname vertegenwoordiger die aan het geestelijk leven leidinggaf via een sterke concentratie op de persoon en het werk van Christus. John Bunyan werd bekend als de schrijver van verschillende beeldverhalen, zoals De christenreis en De heilige oorlog. John Flavel oefende juist invloed uit via zijn appèllerende prediking in een eenvoudige en toegankelijke stijl. Veel puriteinen waren predikanten, zoals Richard Sibbes, Thomas Goodwin, Richard Baxter en Jonathan Edwards. Iemand als John Eliot gaf het zendingswerk onder de indianen een sterke impuls en Anne Bradstreet publiceerde gedichten.
Ten derde eindigt het boek met de vraag wat we van de puriteinen kunnen leren. Een belangrijke les is om je geest met de Bijbel te vullen, zodat je het Woord niet alleen leest, maar dit in liefdevolle concentratie ook overdenkt. Een andere les is om in de omgang met de Schrift steeds te zoeken naar Christus als het stralende centrum ervan. Verder is het belangrijk om het Woord toe te passen op de levenspraktijk, bijvoorbeeld in de omgang met tegenslagen. Puriteinen brachten hier niet alleen Gods voorzienigheid in, maar gaven ook aan wat de goede reactie is als leed ons leven binnenkomt. Natuurlijk hebben niet alleen puriteinen zulk soort lessen in de kerkgeschiedenis doorgegeven. Toch hebben zij deze wel het sterkst op een persoonlijk pastorale manier uitgewerkt.
In de vierde plaats is het boek mooi en kleurrijk uitgegeven, met vele illustraties die de belangrijkste vertegenwoordigers, betekenisvolle plaatsen en gebouwen, boektitels en bepalende gebeurtenissen laten zien. Er volgen ook nog een verklarende woordenlijst, een tijdlijn en een selectie van literatuur om verder te lezen. Zo is het mogelijk om een scherper beeld van de puriteinse wereld te krijgen. Daarin is natuurlijk niet alles goud wat blinkt. Toch prikkelt de vraag of er in de kerkgeschiedenis een beweging geweest is die uitvoeriger, dieper, hoger en rijker over Gods genade, Christus en het leven voor Gods aangezicht heeft geschreven dan het puritanisme. Ik denk van niet. Daarom gaat er van het puritanisme tot op de huidige tijd een verrassende invloed uit. Er blijft dus genoeg goud over als het gaat om geestelijk leven, geestelijke leiding en groei.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 januari 2024
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 januari 2024
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's