Jezus maakt gezond, Hij redt
Wilt u gezond worden? Johannes 5:6b
Wilt u gezond worden? Dat lijkt op het eerste gezicht een totaal overbodige vraag van Jezus aan die verlamde man bij het badwater Bethesda. Natuurlijk wil een zieke, die al 38 jaar aan bed gekluisterd is, gezond worden.
Die man ligt te wachten op ‘de beroering van het water. Want een engel daalde van tijd tot tijd neer in het badwater en bracht het water in beweging; wie dan het eerst daarin kwam, na de beweging van het water, werd gezond, aan welke ziekte hij ook leed.’ (vs.3,4)
Zonder medemens
De Heiland komt op deze plaats en Zijn oog valt op een van de schrijnendste gevallen. Een mens zonder medemens (zowel in vers 5 als vers 7 staat het Griekse woord antropos, hoewel de HSV het in vers 5 met ‘man’ vertaalt). Dat is een van de ergste dingen die er zijn: een mens te zijn zonder medemens. Want God had gezegd: ‘Het is niet goed dat de mens alleen is.’ Maar deze mens zegt: ‘Ik heb geen mens.’ Hopelijk hoeft niemand in onze kerkelijke gemeenten dát te zeggen. Hopelijk zijn wij niet alleen mens maar ook medemens voor die ander.
Nivea
Jezus’ vraag lijkt volstrekt overbodig: ‘Wilt u gezond worden?’ Toch is het dat niet. Wie er zelf van dichtbij mee te maken heeft (gehad), weet hoe zelfs chronische ziekte kan wennen. Hospitalisatie noemen sommigen dit. Hoe beangstigend kan voor een chronisch zieke de gedachte zijn om ineens weer volledig gezond te zijn. Dit zal ongetwijfeld niet voor alle patiënten gelden, maar sommigen geven eerlijk aan zich geen raad te weten als ze ineens hun ziekte of beperking kwijt zouden zijn.
Het is in die zin een heel eerlijke, liefdevolle vraag van de Heere Jezus. Hij ziet deze man echt. Hij denkt als gezonde niet ‘even’ te weten wat goed is voor deze zieke, zoals de man ongetwijfeld al vaak heeft meegemaakt. Vraag het maar aan mensen met een beperking vandaag. Nee, Jezus vraagt wat de man zélf wil. Een pastoraal principe dat je zou kunnen samenvatten met Nivea: Niet invullen voor een ander. De Heere Jezus is de volmaakte pastor. Ter navolging.
Onmacht
Maar er is nog een reden voor Jezus’ vraag, namelijk ‘om het verlangen in hem op te wekken naar de genade, die hem aangeboden werd’ (Calvijn). Want de man weet het nog niet, maar waar hij geen mens heeft, is er nu een Mens gekomen Die hem beter kan maken. Door de vraag te stellen wekt Jezus het verlangen op bij een man die na al die jaren inmiddels niet beter weet dan ziek te zijn.
Het antwoord is kortgezegd: ja mijnheer, ik wíl wel gezond worden, maar het kán niet. Ik heb immers niemand om me in het water te werpen als de engel het water heeft aangeraakt. Dat is aangrijpend: de redding is zó nabij, maar ik kan er niet bij. Ik ben onmachtig om er te komen. Dat gaat al jaren zo, een heel leven al. Is dit wat ze noemen ‘uitzichtloos en ondraaglijk lijden’?
Dat antwoord is voor Jezus genoeg. De man wil gezond, gered worden. Jezus wil gezond maken, redden. De man belijdt zijn eigen onmacht en onkunde. Jezus is machtig en kundig. Dan is er ineens het machtswoord van Jezus: ‘Sta op, neem uw ligmat op en ga lopen.’ De man is gezond.
Wonderen
Wat kunnen wij hiermee, vandaag? Maken we ons niet te gemakkelijk af van dit soort genezingsgeschiedenissen in het Nieuwe Testament? Bidden wij alleen ‘of de Heere de handen van de artsen wil besturen’, of geloven wij dat Jezus ook vandaag aan zieken vraagt: ‘Wilt u gezond worden?’ Geloven wij dat deze God nóg leeft en wonderen wil doen? En ja, dan is de Heere Jezus er vrij in of Hij de gelovige zieke hier en nu al geneest, of straks in de eeuwigheid.
In deze lijdenstijd gaan onze gedachten naar de woorden van Jesaja: ‘Voorwaar, onze ziekten heeft Hij op Zich genomen, ons leed heeft Hij gedragen.’ (Jes.53:4) Behalve die ene man werden er ook velen daar in Bethesda níet genezen. Die ene is een teken van het Koninkrijk dat komt, zonder ziekte. Maar ondertussen is er nog zoveel pijn en nood. Het is de Heere Jezus niet onbekend. In onze ziekte en nood weten we dat er een medelijdende Hogepriester is, Die in alles verzocht is geweest zoals wij.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 maart 2024
De Waarheidsvriend | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 maart 2024
De Waarheidsvriend | 20 Pagina's