Chanoekia blijft dit jaar uit
In het jaar dat de staat Israël 75 jaar bestaat, zal er geen chanoekia in de Amsterdamse wijk Buitenveldert branden. De politie en de lokale Joodse gemeenschap in de hoofdstad vrezen dat de traditionele viering van het Joodse chanoekafeest er op dit moment niet veilig zal zijn.
Het afgelasten van het lichtjesfeest dat veel Joden van 7 tot 15 december vieren, heeft alles te maken met 7 oktober, de zaterdag waarop met haat vervulde terroristen van Hamas door het grenshek tussen Gaza en Israël heen breken. Een dag later al betuigen enkele honderden demonstranten in de binnenstad van Rotterdam hun solidariteit met de Palestijnen. Ze eisen een vrij Palestina van de Jordaan tot aan de Middellandse Zee, wat de vernietiging van de Joden betekent. ‘De Palestijnen hebben hier recht op.’ En: ‘We moeten solidair zijn met het Palestijnse volk en ons blijven verzetten tegen imperialisten en zionisten.’ De weken erna worden pro-Palestina-demonstraties omvangrijker en radicaler. Tienduizenden moslims moedigen samen met linkse Nederlanders zonder enige aarzeling aan tot de uitroeiing van Joden. Een Talibanvlag is te zien, een oproep tot het blokkeren van havens, vliegtuigen en wegen te horen. Precies 85 jaar na de Kristallnacht, de Duitse rijkspogrom die een voorbode van de Holocaust is, klinken op Utrecht CS haatkreten. Ook online, ook in andere Europese landen wordt een golf van liederlijk antisemitisme zichtbaar.
Vervreemding
Het zou zomaar kunnen dat mede dit soort haatbetogingen PVV-leider Wilders aan een monsterzege heeft geholpen. Palestijnse vlaggen in steden en op stations wekken een gevoel van vervreemding op. De openlijke Jodenhaat geeft een nieuw gezicht aan de demografische ontwikkeling die zich de afgelopen jaren in ons land heeft voltrokken.
Feit is dat Nederland zich op dit moment in een periode van explosieve bevolkingsgroei bevindt, vooral als gevolg van gezins- en asielmigratie. Dit jaar komt het saldo vermoedelijk uit op 150.000 nieuwkomers, vorig jaar was er mede door de komst van Oekraïners een plus van 224.000 personen. Ter vergelijking: Dordrecht telt momenteel ruim 121.000, Leeuwarden 107.000 inwoners. Een relatief hoog geboortecijfer bij moslimvrouwen gecombineerd met een krimpende autochtone bevolking maakt dat de bevolkingssamenstelling er over twintig jaar nog ingrijpender anders zal uitzien.
Een ander Nederland betekent andere reflexen. Geen afkeer van het geweld van Hamas, maar openlijke steunbetuigingen. Het hart van de betogers ligt blijkbaar elders, in een andere cultuur.
Taboe
De gebeurtenissen na 7 oktober werpen opnieuw de vraag op in hoeverre de integratie van nieuwkomers in Nederland slaagt. Voor een grote groep is dat gelukkig het geval, maar helaas is dit niet het hele verhaal. Ruim twintig jaar geleden probeerde Paul Scheffer het debat hierover al aan te slingeren met zijn essay ‘Het multiculturele drama’. De publicist en latere hoogleraar Grootstedelijke problematiek en Europese studies schrijft in januari 2000 dat instroom van grote groepen nieuwkomers ‘een ernstige bedreiging voor de maatschappelijke vrede’ vormt. Hij wijst erop dat de verschillende bevolkingsgroepen in Nederland langs elkaar heen leven. ‘Ieder zijn eigen café, zijn eigen school, zijn eigen idolen, zijn eigen muziek, zijn eigen geloof, zijn eigen slager en straks zijn eigen straat of buurt. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat al die oude en nieuwe Nederlanders weinig tot niets van elkaar weten.’
Van een grondig debat is het de afgelopen twintig jaar niet gekomen. Het bevolkings- en integratievraagstuk is op de een of andere manier voor velen een taboe. Alsof iets vanzelf verdwijnt als je het ontkent.
Botsende beschavingen
De recente ontwikkelingen laten daarbij het gelijk zien van de Amerikaanse politicoloog Samuel Huntington. In zijn studie The Clash of Civilizations over de wereldorde in de 21e eeuw maakt hij in 1997 al duidelijk dat de culturele en religieuze identiteit van mensen een belangrijke bron van conflicten zal worden. Oorlogen tussen nationale staten en ideologieën zijn naar zijn idee verleden tijd. Voortaan lopen conflicten langs de breuklijnen van culturen en beschavingen, aldus Huntington voor de eeuwwisseling. Deze botsing is vandaag in Londen en Amsterdam zichtbaar – en zo leiden betogers met Palestijnse vlaggen doorsnee Nederlanders mogelijk zomaar naar de PVV.
Intussen blijft het bijbelse gebod om de naaste – wie dan ook – lief te hebben. Maar dat hoeft niet in mindering te komen op het staan voor Joods-christelijke waarden. Reden genoeg om het chanoekafeest in Amsterdam-Buitenveldert niet over te slaan maar te beschermen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 december 2023
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 december 2023
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's