Goed leiderschap
De Bijbel is het beste managementboek dat ooit is geschreven
Wat is nou echt goed leiderschap? En wat is dat anno 2024? De recente managementliteratuur laat doorschemeren wat hierover mijns inziens duidelijk in de Bijbel staat. In de wetenschappelijke publicaties staat het wat omfloerst, maar in de Bijbel staat hetzelfde in simpele, radicale, en daardoor krasse taal.
Wat er in de Bijbel staat over de gewenste houding van mensen, schemert ook door in recente wetenschappelijke studies naar succesvol leiderschap. Dit onderstreept wederom de praktische waarde van het Woord van God als richtsnoer voor ons doen en laten. Dit geldt ook voor een leidinggevende van collega’s of bestuurder van een organisatie. En als manager van professionals, pubers of mensen met relationele problemen heb je met de Bijbel het beste managementboek in handen dat er ooit geschreven is en dat zal het altijd blijven.
Vacatureteksten
Waar hebben we het over? In de managementliteratuur is er veel aandacht voor de vraag wat de succesfactoren zijn van goede leiders. Ook in kerkelijke gemeenten, op christelijke scholen en in protestantse kringen is dit een thema dat de aandacht trekt. Wat voor soort dominee zoeken we voor onze gemeente? Een herder of meer een leraar? Wat voor bestuurder hebben we nodig? Een duidelijke leider of meer een mensenmens?
De tand des tijds doet zijn werk in de gegeven antwoorden. Dit is voor de leek terug te zien in vacatureteksten en boektitels. De aandacht voor directief leiderschap maakte plaats voor dienend, respectievelijk coachend leiderschap. Boeken met titels als christelijk, koninklijk, Benedictijns en Franciscaans leiderschap zagen het licht; evenals boeken over zogeheten gezond en organisch leiderschap.
Het is goed denkbaar dat een welwillende bestuurder of een leergierige manager echt zijn of haar best wil doen om het goed te doen, maar door de bomen het bos niet meer ziet. Wat staat er in de Bijbel over goed leiderschap?
Ego
Alvorens het antwoord hierop te geven, is het van belang om goed leiderschap te definiëren. Het doel van goed leiderschap is dat de organisatie beweegt in de richting van haar doel of missie. Goed leiderschap omvat het vinden en verbinden van mensen aan de organisatie die de organisatie van dienst willen en kunnen zijn om de gewenste kant op te bewegen. Onder goed leiderschap wordt menselijk gedrag verstaan dat daartoe leidt. Dat is gedrag waardoor mensen gaan doen wat ze kunnen doen om de organisatie te helpen haar doelen te realiseren. Goed leiderschap zonder duidelijke doelen is onmogelijk. Het inzicht dat nu tot ons komt, is dat goed leiderschap neerkomt op fatsoenlijk gedrag. Min of meer zoals het staat geschreven in Markus 9:35: ‘Als iemand de eerste wil zijn, moet hij de laatste van allen zijn en een dienaar van allen.’ Goede leiders zijn de minste én je naaste.
De minste zijn in een organisatie en tegelijkertijd een leidinggevende, is tegenwoordig een breed gedeelde opvatting. In sterke, gezonde organisaties gaat het niet om de leider(s), maar om het geheel. Zij dragen de verantwoordelijkheid voor het reilen en zeilen van de organisatie en zij staan in voor de continuïteit van de organisatie. Goede leiders zijn het fundament van een organisatie. Zij dragen de organisatie op hun schouders, werken achter de schermen aan het voortbestaan van de organisatie en geven thuis als het nodig is. Goede leiders zetten hun ego in de schaduw van de organisatie als ecosysteem en belichten collega’s zodanig dat zij in de spotlights staan waardoor de organisatie als geheel schittert en sprankelt.
Samaritaan
De naaste zijn in een organisatie is een nog enigszins onderbelicht aspect van leiderschap, maar komt steeds meer in beeld vanuit het relationele perspectief op organisaties. Samen met collega’s in Boston en Zuid-Afrika krijgen we steeds meer zicht op de collegiale component van leiderschap. Goede leidinggevenden blijken ook fijne collega’s te zijn. Een collega bij wie je terecht kunt voor advies en een collega die jou aandacht geeft en met respect behandelt.
Een leidinggevende die je naaste is in de organisatie, kijkt naar je om en ziet je als mens, als medemens, als gelijke, als collega. Goede leidinggevenden kiezen ervoor om als barmhartige Samaritaan te zijn. Dat maakt hen naasten, waardoor collega’s zich gezien en gewaardeerd voelen.
Woord van God
Dat deze inzichten nu uit onderzoek van managementwetenschappers naar voren komen, is opzienbarend. Tenminste, als je de Bijbel kent én de managementliteratuur. Mensen behoren de minste en je naaste te zijn, ook leidinggevenden. Dat is een duidelijke boodschap.
Het is voor mij de zoveelste keer dat ik er als wetenschapper achter kom dat onze bevindingen over hoe het in de praktijk van organisaties en arbeidsrelaties gaat en behoort te gaan, al geschreven staat in het Woord van God – maar we zien het niet altijd staan. Gelukkig hebben we dat Woord, een lamp voor onze voet, een licht op ons pad (Ps.119:105) voor wetenschappers, bestuurders, leidinggevenden, managers en alle andere beelddragers van God.
Goede leiders zetten hun ego in de schaduw.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 mei 2024
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 mei 2024
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's