In zicht
Ds. A.J. Mensink uit Elburg blikt in de Veluwse kerkbode terug op de zondag die voorbij is en refereert daarbij aan Handelingen 13, het gedeelte waarin Paulus en zij die hem vergezelden, aankomen in Antiochië. ‘En na het voorlezen van de Wet en van de Profeten lieten de hoofden van de synagoge tegen hen zeggen: Mannenbroeders, als er bij u een woord van bemoediging voor het volk is, spreek dan.’
In Handelingen 13:15 werd ik zelf verrast door de uitdrukking ‘een woord van bemoediging’. Het deed me denken aan wat dr. Wim Dekker in het voorwoord van zijn boek over bekering schrijft: dat in consistoriegebeden tegenwoordig vaak gebeden wordt om een bemoedigende dienst. Terwijl vroeger nadrukkelijker werd gebeden om een dienst waarin de Heere geloof en bekering wilde werken, Zichzelf wilde verheerlijken. Nu hoeft het één het ander niet uit te sluiten, maar verschuiving in woordgebruik zegt vaak wel iets.
Dat geldt ook voor de manier waarop diensten en preken beoordeeld worden. Een van de grootste complimenten die je als dominee tegenwoordig na een dienst kunt krijgen, is dat het een bemoedigende dienst was. Want daarvoor komen we naar de kerk, in een tijd vol ontmoediging en moedeloosheid, vol chaos en onzekerheid. Laat de kerk in deze wereld en in deze maar een vindplaats van echte bemoediging zijn!
Wat het Antiocheense synagogebestuur onder een woord van bemoediging verstond, weten we niet – feit is wel dat Paulus zijn bemoedigende woord opbouwt: eerst noemt Hij de daden van God in het verleden (heilsfeiten!), maar toont ook het falen van Israël en zijn leidslieden. Daardoor is het wachten op de grote Koning, Jezus Christus. En Die is gekomen, door de weg van kruis en opstanding. Uiteindelijk bestaat het woord van bemoediging uit een rijke Christusprediking, de verkondiging van verlossing uit genade aan eenieder die in Jezus Christus gelooft. En het kan voor iedereen, zowel voor de Jood als voor de heiden. Dat God goddelozen uit genade rechtvaardigt door het volbrachte werk van Christus, is ons als teken en zegel in de Doop meegegeven. We dragen die bemoediging dus dagelijks bij ons. Hoe rijk is het om uit dit wonderlijke evangelie te leven! Vergeten we intussen niet dat een bemoediging ook tot ons kan komen in de vorm van een vermaning. In het Grieks is het hetzelfde woord. Wie in de kerk komt voor een bemoediging, moet ook openstaan voor een vermaning. En andersom. Omdat beiden ons naar Christus toedrijven en in feite twee kanten van dezelfde zaak zijn.
In de fontein, magazine van de hervormde wijkgemeente De Fontein in Nijkerk, vertelt het 66-jarige gemeentelid Dirk Bok wie een voorbeeld of inspiratiebron voor zijn geloof geweest is. Onder de kop ‘De dominee uit mijn jeugd legde de basis voor mijn geloof’.
In mijn leven hebben diverse mensen invloed gehad op mijn weg in het geloof. Maar als ik moet kiezen, noem ik de predikant uit mijn jeugd: Cornelis van der Plas (ds. C.J. van der Plas, nu te Zwijndrecht, red.). Als jonge dominee stond hij destijds in Delft, waar ik met mijn ouders woonde. Hij nodigde de tieners van de jeugdvereniging altijd twee keer per jaar bij hem thuis uit. Ik herinner me nog de kamer ensuite in de pastorie waar wij met zijn allen op de grond zaten.
De dominee had oprechte belangstelling voor ons: hoe gaat het met je, lukt het op school, wat doen jullie op de jeugdvereniging? Er was alle ruimte om lekker met elkaar te kletsen. Van der Plas was een rustige, aardige hervormde predikant die het evangelie op een eenvoudige manier bracht. Je proefde dat het geloof bij hem écht was. Toen is de basis gelegd van mijn geloof. Ik dacht: als deze man zo’n aandacht voor mij heeft, dan heeft God dat ook voor mij.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 juli 2024
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 juli 2024
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's