Omgang met de Heere
Zes leessleutels bij de Bijbel – discipline, meditatie en gebed (6, slot)
Dagelijks bijbellezen kun je niet missen. Het is net als eten en drinken: je hebt het elke dag nodig. Jonge mensen vertellen soms eerlijk dat ze het niet makkelijk vinden om trouw de Bijbel te lezen en te bidden. Al vlug kan het een sleur worden. Wie herkent dit en wat is er nodig? Discipline.
Allerlei dingen in het leven vragen doorzettingsvermogen. Je hebt er niet altijd zin en toch... We kunnen hierbij een voorbeeld nemen aan sporters. Ze zullen niet altijd evenveel zin hebben in de training, maar deze is wel uiterst belangrijk. Zo vraagt ook het bijbellezen inspanning en volharding.
Ochtendmens
Verschillende gedachten zijn belangrijk om een trouwe omgang met het Woord te stimuleren. Laten we allereerst beseffen dat de Bijbel Gods Woord is. Bisschop J.C. Ryle (1816-1900) sprak de prikkelende woorden: ‘Als je echt gelooft dat de Bijbel Gods Woord is, zul je er elke dag uit lezen.’ Het is de vrucht van wat we eerder ontdekten: het geloof dat de Schrift betrouwbaar is en gezag heeft.
Laten we doordrongen zijn van wat de omgang met het Woord uitwerkt. We kunnen denken aan het begin van het psalmboek, waar het beeld van een rechtvaardige verschijnt. Deze is niet alleen de man die afstand houdt van de goddelozen, maar die ook ademt in het Woord van God: ‘Welzalig de man die Zijn wet dag en nacht overdenkt.’ (vs.2)
Dit is natuurlijk wat overdreven geformuleerd, want een mens kan niet altijd met het Woord bezig zijn. De bedoeling ervan is te laten zien dat de omgang met Gods Woord het totale leven van de rechtvaardige doortrekt. Het is altijd in zijn gedachten en die trouw wordt gezegend.
Het vervolg van Psalm 1 geeft dit helder aan met het beeld van de vruchtdragende boom die is geplant aan het water. Terwijl slordig bijbellezen ongetwijfeld geestelijke kilheid en slapheid teweegbrengt, levert trouw geestelijke vruchtbaarheid op. Daarom zijn vaste tijden belangrijk, zoals het begin en het einde van de dag. Ook al ben je geen ochtendmens, toch is het goed om elke dag eerst te luisteren naar Zijn Woord. Mag de beste tijd niet voor de Heere zijn? Het is ook goed om met Zijn Woord de dag af te sluiten. Natuurlijk kan het ook op andere momenten. Bijbellezen is volgens Psalm 1 vooral bedoeld als een soort levenssfeer.
HSV-Studiebijbel
Om je geestelijk te kunnen richten op de woorden van God, heb je concentratie nodig. De verschillende leessleutels bij het bijbellezen zijn onmisbaar voor een goed verstaan van de Bijbel. Toch moeten we niet vergeten dat er een andere kant is: alleen Gods Geest kan de betekenis van het Woord werkelijk tot je laten doordringen. Begin daarom met het gebed om Gods licht en leiding, voordat je gaat lezen.
Behalve de genoemde leesregels en het gebed om geestelijk licht zijn er praktische hulpmiddelen bij het lezen. Een dagboek kan goed dienen om de boodschap van een bijbelgedeelte te verstaan, maar we moeten er niet te snel naar grijpen. Probeer eerst zelf te ontdekken wat het gelezen bijbelgedeelte betekent. Een goede mogelijkheid is overigens ook het doorlezen van een heel bijbelboek. Zo ontdek je verbanden en wordt de boodschap van een groter Schriftgedeelte duidelijker. Welk hulpmiddel we ook gebruiken, laten we vooral proberen zelf naar de bijbelwoorden te luisteren. Het stellen van vragen kan daarbij helpen. Wat leer ik in dit gedeelte over God? Wat leer ik over ons mensen? Hoe zou ik reageren? Welk vers valt me vooral op? Welk vers vind ik indringend, mooi, bemoedigend of ontroerend? Wat wil ik over dit gedeelte in mijn gebed tegen de Heere zeggen? Hoeveel je het beste in één keer kunt lezen, valt moeilijk te zeggen. Bij een geschiedenis waarschijnlijk een volledig hoofdstuk. Volg je een brief van Paulus, dan is het beter om een perikoop of fragment te nemen.
Telefoon
Tussen bijbellezen en gebed plaats ik het woord meditatie. We kunnen namelijk te snel overgaan van bijbellezen naar bidden. De Heilige Geest maakt gebruik van middelen, waaronder ook deze geestelijke oefening. Meditatie kennen we als de omschrijving van een soort korte preek. Letterlijk betekent het woord overdenking. Als je mediteert, laat je de gelezen bijbelwoorden op je inwerken en tot je doordringen.
Vroeger vond meditatie plaats in de kloosters, waar monniken dagelijks bezig waren met zingen, bijbellezen en gebed. De Reformatie zag meditatie vooral als de overdenking van bijbelwoorden met het oog op geloof en geestelijke groei in de dagelijkse levenspraktijk. Deze is bijvoorbeeld belangrijk met het oog op het gebed. Je merkt namelijk dat je veel bewuster bidt als de boodschap van een bijbelgedeelte tot je doordringt. Tegelijkertijd is meditatie het moment waarop je gedachten snel kunnen afdwalen. Dat is ook een risico als je een bijbelgedeelte op je telefoon leest. Het kan een aansprekend middel zijn om aan het begin of aan het einde van de dag een paar teksten te lezen, maar op een telefoon komt van alles samen. Je kunt zomaar worden afgeleid door berichtjes van vrienden of mailtjes van collega’s, waardoor je vluchtig en niet geconcentreerd leest. Daarom is het belangrijk om momenten te hebben waarop je de Bijbel niet op je telefoon leest.
Met het oog op meditatie gebruiken sommigen een woordweb. In het midden leg je een bijbelgedeelte, waaromheen gedachten worden geschreven. Zo blijf je geconcentreerd en kun je later nog eens nalezen waarover je bij het bijbelgedeelte mediteerde.
Voorbeelden
Laat ik enkele meditatieve voorbeelden noemen. Stel dat je in het boek Richteren leest dat het volk Israël achter de afgoden aangaat. Je laat tot je doordringen dat je niet beter bent en ook zelf afgoden kunt navolgen. Je vraagt jezelf af: welke afgoden zijn er in mijn leven? Profeten waarschuwen vaak tegen concrete zonden en roepen op tot bekering. Je legt je leven ernaast en neemt die profetische waarschuwing serieus. Je belijdt zonden als vormendienst, egoïsme en verwaarlozing van je naaste. Diezelfde profetische woorden wekken je op om naar de Heere toe te gaan en een beroep te doen op Zijn genade.
Enkele voorbeelden uit het Nieuwe Testament. In de Evangeliën zie je dat Jezus macht heeft over ziekte, duivel en dood. Je dankt Hem dat Hij bij ons is gekomen om verlossing te geven. Je leest er een uitnodiging in om ook zelf naar Hem toe te gaan. Je legt je eigen zorgen en zonden voor Hem neer.
Verder lees je over Jezus’ lijden en sterven. Je laat op je inwerken dat de weg naar het kruis nodig was om verlossing te kunnen geven. Dit maakt je ootmoedig voor God en je belijdt schuld. Tegelijk ben je verwonderd over Gods genade dat Hij Zijn Zoon gaf en dat Jezus deze weg uit liefde tot het einde toe ging.
In de brieven van de apostelen vind je aanwijzingen voor het leven als christen. Je beseft dat je deze leiding nodig hebt en zoekt naar de toepassing ervan in je eigen leven. In het laatste bijbelboek sta je stil bij Gods plan voor de wereld. Door alle nood en leed heen komen een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Je aanbidt Hem om wie Hij is en wat Hij doet.
Zegen
Bijbellezen begint met gebed en het loopt er ook op uit. Waarom is het belangrijk om gebed en bijbellezen bij elkaar te houden? Op deze manier krijgt het bidden inhoud. Je gaat naar de Heere terug met alles wat Hij Zelf tegen je heeft gezegd. Bijvoorbeeld met een waarschuwing tegen de zonde, of met een uitnodiging tot het heil of met een opwekking om concreet als christen te leven.
Er is vooral een verbinding tussen het gebed en Gods beloften. Calvijn heeft al gezegd dat je door te bidden de hemel binnengaat om met God te spreken over Zijn beloften. Zo reikt je gebed verder dan alleen danken voor de nacht en bidden voor de dag. Zo wordt bidden echt omgaan met de Heere.
In nauwe verbinding met de genoemde vijf leessleutels is de geestelijke omgang met de Bijbel een eigensoortige sleutel. Het gaat om bijbellezen als een geestelijke oefening waarbij je hart wordt geraakt, waarbij het Woord geestelijk voedsel is waarvan je eet en leeft. Daarom is het bijbellezen van levensbelang. Het is tegelijk een zegen. Laten we de Heere daarom diep dankbaar zijn dat Hij ons Zijn woord heeft gegeven.
Zes leesregels
1. Lees de Bijbel als een betrouwbaar boek
2. Neem het gezag van de Bijbel aan
3. Lees de Bijbel als een historisch getuigenis
4. Lees de Bijbel als het getuigenis van Jezus Christus
5. Let op wat blijft en op wat voorbijgaat
6. Lees de Bijbel als geestelijk voedsel waarvan je leeft
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 november 2024
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 november 2024
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's