Lasteren van de Naam
In De Waarheidsvriend van 1 februari reageert P.J. Vergunst in het artikel ‘Wondere wijsheid’ op mijn column ‘Jezus!’ uit Hart van Holland van 27 december 2023 (zie hartvanwaddinxveen.nl/nieuws/column/ 26466/jezus-). Hij meent dat ik in die column beweerd heb dat het lasteren van de Naam van God een goede zaak is. Daarmee geeft hij zo’n sterke verdraaiing van mijn woorden dat het grotesk wordt. Ik zou dan ook liever niet reageren.
Omdat niet iedereen de moeite neemt mijn stukje zelf te lezen, reageer ik toch. In de column reageer ik op het EO-onderzoek naar de Nederlandse verhouding tot Jezus. Ik interpreteer vervolgens de uitroep ‘Jezus!’, die je op het voetbalveld en elders kunt horen, als een laatste besef dat er een adres is waar je terecht kunt als het fout gaat, en dat Jezus dat adres is. Er wordt niet met Wodan of Vishnu gevloekt, maar alleen met de bijbelse God, omdat alleen die werkelijk in Nederland geïncarneerd is. Vervolgens beroep ik mij op Luther, die zei dat God sommige vloeken liever hoort dan sommige gebeden. Dat is niet fijn om te lezen voor een kerkganger en Vergunst slaat dat en meer dan ook over in zijn citaten, om twee zinnetjes eruit te halen en qua betekenis 180 graden om te draaien.
Well roared, lion! – maar het is niet de brul uit Juda. Het derde gebod kan niet zonder het negende. Wie niet vloekt, behoort ook over zijn naaste de waarheid te spreken. Ik wens de auteur toe dat hij wat minder voor eigen parochie schrijft en wat meer voor de wereld, zoals ik in mijn columns doe; en dat hij zijn vijanden voortaan zal zoeken waar ze zijn, en niet waar ze niet zijn. ‘Ik ben een vriend, ik ben een metgezel, van allen die Uw Naam ootmoedig vrezen.’
Reactie
De scherpe reactie van ds. Dekker ten spijt, voor mij krijgen de zinnen uit zijn column die ik citeerde, er geen andere inkleuring door. Weinig neemt de Heilige van Israël ernstiger dan het misbruik van de Naam. Het is een dolksteek door het hart van de Vader.
Ds. Dekker ontleent hoop aan vloeken. Maar zal ik dan hopen op omkeer, omdat er in een seculariserend land met de naam van Jezus gevloekt wordt en niet met Wodan of Vishnu? Hoe verwerk je dan het verbod op godslastering uit Leviticus 24? Dat vloeken hoop biedt omdat het een latent godsbesef aantoont, is een vergezochte herinterpretatie, die ik blijf tegenspreken. De omgang met Gods heilige naam vraagt om eerbied.
PJV
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 februari 2024
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 februari 2024
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's