Kerk, School, Vereeniging.
NEDERLANDSCH HERVORMDE KERK.
Beroepen te Hillegom J. H. Grolle te Sloten; te Lexmond J. H. Gunning te de Vuursche; te Groningen Mr. N. G. Veldhoen te Alphen aan den Rijn; te Klaaswaal H. Bogers te Zoelen; te Zegveld J. C. Klomp te Westbroek.
Aangenomen naar Rotterdam J. Stam te Amsterdam; naar Dordrecht A. J. W. van Ingen te Hattem.
Bedankt voor de Meern J. F. Roth te Almkerk; voor Onstwedde G. van Montfrans te Sommelsdijk; voor Emst S. A. C. Rijnenberg te Genderen; voor Bergambacht D. Th. Keek te Garderen; voor Heemskerk C. Ferguson te Durgerdam; voor Kockengen G. Alers te Nieuw-Lekkerland; voor Zeist K. J. van den Berg te Amersfoort; voor Aalsmeer H. P. Fortgens te Voorschoten.
GEREFORMEERDE KERKEN.
Beroepen te Kollum Dr. J. Hoek te Soest; te Borger D. Feenstra, cand. te Woudsend; te Uithoorn H. Boswijk te Gaast; te Meerkerk F. Bruinsma te Genemuiden; te Alteveer D. B. J. van der Meulen te 0ostermeer; te Vreeswijk A. M. van den Berg te Nieuwerkerk aan den IJsel.
Aangenomen naar Hoogeveen J. Meijer te Feijnaart; naar Reeuwijk-Sluipwijk J. C. Houtzagers, cand. te de Bilt.
Bedankt voor St. Laurens J. H. Kroeze te Leidschendam; voor Zwolle en Heemstede J. L. van der Wolf te Kralingen; voor Hendrik-Ido-Ambacht L. J. Allaart te Rozenburg; voor Anna Jacoba Polder Dr. D. K. Wielenga te Baambrugge; voor Strijen C. A. van Nood te Vorden; voor Tienhoven, Westmaas en Woubrugge J. C. Houtzagers cand. te de Bilt; voor Reitsum H. Steen te Zoutkamp; voor Borger R. Brouwer te Herwijnen; voor Voorschoten F. A. den Boeft te Kruiningen.
Emeritaat. Ds. M. J. Sanders, predikant der Ned. Herv. Gemeente te Maarssen, is voornemens tegen einde 1925 emeritaat aan te vragen en zich daarna te Apeldoorn te vestigen. Ds. Sanders werd in 1885 candidaat en 18 October van dat jaar bevestigd bij de Ned. Herv. Gemeente te Sluipwijk. Daarna, van 1889 tot 1892, stond hij te Woubrugge en van 1892 tot 1896 te Numansdorp. Op 1 November van laatstgenoemd jaar werd hij bevestigd te Maarssen. Op 18 Oct. hoopt Ds. Sanders zijn 40-jarige ambtsvervulling te herdenken.
Herv. Geref. Predikanten-vergadering. Op de Hervormd-Gereformeerde Predikantenvergadering, 9 September in Utrecht, zal Dr. J. C. S. Locher, van Leiden, spreken over: „De mystiek" en Ds. R. Dijkstra, van Amsterdam, over: „Barth en zijn school".
GENDEREN. Men schrijft ons:
Toen Zondagvoormiddag bij het beëindigen van de Godsdienstoefening Ds. Pijnenberg bekend maakte, voor het beroep naar Emst te hebben bedankt ('t geen door de gemeente met groote blijdschap werd vernomen) werd Z.Eerw. door ouderling v. Vuren toegesproken met woorden die op het volgende neerkwamen:
Eerwaarde herder en leeraar, daar u weer een beroep had ontvangen, liggen er weer moeilijke dagen achter ons, dagen van strijd, maar het heeft in 's Heeren gunst zoo mogen loopen dat we u hier hebben mogen behouden, tot blijdschap van geheel de gemeente. Moge de Heere u nog maar vele jaren in ons midden doen werkzaam zijn en dat Hij uw werk maar mag zegenen en de band der liefde steeds vaster gelegd moge worden, ja dat er nog geestelijke banden gelegd mogen worden die nimmer of nooit zullen worden verbroken. Dat de Heere u dan nog vele jaren mag dragen en sparen, en als gij hier de loopbaan zult voleindigd hebben, Hij u over mag zetten uit de strijdende Kerk in de triomfeerende Kerk hier Boven, om daar met het lied der verlosten mee in te stemmen: "Hij heeft ons Gode gekocht met Zijn bloed om ons te maken tot Koningen en Priesters Gode den Vader". Hierna richtte br. van Vuren het woord tot de gemeente en wees op de reden tot dankbaarheid, die zij had, dat de Heere nog verbeurde zegeningen had geschonken in het behoud van onzen beminden predikant. Spr. hoopte dat er maar veel gebed uit de gemeente voor was opgegaan en waar dit niet het geval was, dat dit dan tot schuld voor den Heere moge worden. Ook wekte br. van Vuren nog op om meer nog dan voorheen het huis des gebeds trouw te bezoeken, ja dat het bij velen moge zijn of worden een opgaan als bij den Psalmdichter:
Hoe lieflijk, hoe vol heilgenot
O Heer, der legerscharen God,
Zijn mij uw huis en tempelzangen.
Hoe branden mijn genegenheên
Om 's Heeren voorhof in te treên!
Mijn ziel bezwijkt van sterk verlangen:
Mijn hart roept uit tot God, die leeft,
En aan mijn ziel het leven geeft,
Br. van Vuren verzocht dit vers éérst te zingen en daarna onzen geliefden herder en leeraar toe te zingen de bekende zegenbede uit Psalm 134: „Dat 's Heeren zegen op u daal" en wat daar verder volgt.
Na afloop hiervan dankte ZEerw. br. van Vuren voor de gesproken woorden en de gemeente voor de toegezongen zegenbede. Z.Eerw. sloot zich nog aan bij de opwekking tot nog trouwer opgaan in het Huis des Heeren, daar de opkomst hoewel redelijk, toch grooter kan zijn. Ten slotte wenschte Z.Eerw. de gemeente toe te mogen leven onder 's Heeren gunst in de vreeze Zijns Naams.
De Synodale voorstellen in zake de Diaconieën. In het „Tijdschrift voor Armwezen, Maatschappelijke Hulp en Kinderbescherminig" geeft Jhr. Mr. J. M. M. van Asch van Wijck, advocaat-diaken te 's-Gravenhage, een overzicht van de voorstellen, welke de Synode der Ned. Hervormde Kerk in haar vergadering van den vorigen zomer voorloopig heeft aangenomen en welke nu aan de consideraties der Kerk worden onderworpen, om dan dezen zomer wederom in de Synode behandeld te worden. Wat de - Voorstellen beoogen, is het eenvoudigst aan te duiden door te zeggen, dat zij het werk van de Federatie van Diaconieen, welke in 1921 de Vereeniging van Diakenen kwam vervangen, in het kader der kerkelijke reglementen zullen onderbrengen. Anders gezegd: de Kerk geeft in het algemeen haar sanctie aan het werk van de Federatie en neemt haar werk over. Komen de voorstellen er, dan verdwijnt ook naar alle waarschijnlijkheid de Federatie. De voorstellen zijn verdeeld in 3 groepen. De eerste groep bevat de eigenlijke organisatie, hierop kom ik nader terug. De tweede groep heeft de meeste stof opgejaagd in kerkelijken kring, zij stelt voor de diakenen uit te sluiten van het verkiezingswerk van predikanten, ouderlingen en diakenen en men hoopt dat hierdoor meer dan tot nu toe bij de benoeming van diakenen zal gelet worden op geschiktheid en bekwaamheid en minder waarde gehecht zal worden aan de kerkelijke partij, waartoe eventueele candidaten behooren. De derde groep bevat hoofdzakelijk veranderingen in terminologie, in overeenstemming met nieuwere opvattingen. De eigenlijke opbouw der organisatie vinden wij, zooals gezegd, in groep 1. Allereerst zien wij daarin uitgestippeld in, elke provincie een diaconale vergadering, waartoe elke diaconie al naar haar sterkte afgevaardigden zendt. Zij beraadslaagt over den diaconalen arbeid, inzonderheid in haar ressort. Meer belangrijk zijn de Prov. Diac. Raden, waartoe wij nu komen en welke benoemd worden door de zooeven geenoemde prov. diac. vergaderingen.
Tot de taak van deze behoort o.a.; de voorbereiding en leiding van diaconale conferenties, en het geven van advies aan de Diaconieën binnen zijn ressort, aan de kerkelijke besturen en de kerkvisitatoren.
Boven dit al komt te staan de Alg. Diaconale Raad. Deze is saamgesteld uit één lid-diaken voor elk provinciaal ressort, te benoemen door en uit de Provinciale Raden, en uit 6 leden, aan te wijzen door de Argemeene Synode. Tot de taak van den Alg. Diaconalen Raad lichten wij uit de reeks van punten door den schrijver genoemd, de voorbereiding en leiding van de algemeene conferenties, het voorbereiden en bevorderen van samenwerking van diaconieën uit verschillende provinciale ressorten voor bepaalde doeleinden, het organiseeren van cursussen betreffende alles, wat met den diaconalen, arbeid samenhangt, en het uitgeven van geschriften.
Samenvattend, zien wij, aldus het artikel, dat de voorstellen de zelfstandigheid van elke diaconie volkomen onaangetast laten en op het gebied van bestuur niets nieuws brengen. Bedoeld is een adviseerend, wegwijzend optreden van de Raden tot verheffing van den arbeid en om te vormen een steunende en verbindende kracht.
(De Rotterdammer).
Het beroepingswerk te Amsterdam. Maandagavond vergaderde het kiescollege der Ned. Herv. Gemeente te Amsterdam tot het samenstellen van een drietal voor de beroeping van een predikant. De candidaten, gesteld door de (Confessioneele) „Vriendenkringen" : Ds. J. J. G. Karres te Oosthem, Ds. J. Nauta te Katwijk aan Zee en Ds. G. Tichelaar, te Leiderdorp, verkregen bij de achtereenvolgende stemmingen resp. 279, 291 en 280 stemmen. De candidaten, gesteld door de (Ethische) Kies vereeniging „Het Evangelie": Ds. G. D. A. Oskamp, pred.-evangelist te Winterswijk, Ds. M. v. Empel te Middelburg en Dr. J. C. Roose te Groningen, verkregen resp. 88, 80 en 89 stemmen. Zoodat de eerstgenoemden op het drietal werden geplaatst.
Legerpredikant in Indië. Benoemd is tot legerpredikant in algemeenen dienst in Ned. Indië, Ds. H. J. van Rooyen, predikant der Indische Kerken in Soerabaja. Ds. v. Rooyen die van 1899—1902 Ned. Herv. predikant te Werkhoven was, heeft onder enkele voorwaarden de benoeming aanvaard.
Giften en Legaten. Wijlen mej. M.G. v. d. Poel te Zaltbommel heeft de navolgende legaten vermaakt, alles vrij van kosten en rechten: Aan de Diaconie der Ned. Herv. Kerk te Zaltbommel f8000, waaronder f 3000 belast vruchtgebruik; aan de Ned. Herv. Kerk f5000 en 2/3 aandeel in het door erflaatster bewoonde huis; aan het Oude Mannen-en Vrouwenhuis f5000.
Een Evangelische leerstoel. Gelijk men weet is de vroeger zoo invloedrijke Groninger of Evangelische richting vrijwel op den achtergrond gedrongen. Thans schijnt ze weer iets van haar invloed te willen terugwinnen door het stichten van een bijzonderen leerstoel aan de Groningsche Hoogeschool - waarvoor de gelden in zooverre bijeen zijn, dat men tot de stichting durft over te gaan. Ds. C. G. Wagenaar, van Usquert, bleek bereid te zijn om een tweetal vakken te onderwijzen en wel: Geestelijke stroomingen van onzen tijd en practische Bijbelverklaring.
Vereeniging van Prot. Godsdienstonderwijzers. Bovengenoemde Vereeniging hield j.l. Woensdag haar 70ste Algemeene Vergadering, in het Wijkgebouw van de Nederl. Herv. Kerk, Arnhemscheweg, te Apeldoorn, onder leiding van haar voorzitter, den heer D. J. Spaling, van Amsterdam. Uit de verslagen van den secretaris, den heer G. Kervel, te Vorden bleek o.a. dat, in het begin van dit jaar, de eenige jaren geleden opgeheven afdeeling Utrecht herleefd was en in de overige afdeelingen de werkzaamheden hun gewonen gang gingen. De heer W. den Boer, Den Haag, werd als 2de Penningmeester herkozen. Evenzoo de heer P. H. van Dijk, als lid der Commissie van Toezicht op het Weduwenfonds. Een voorstel van het hoofdbestuur, om het ledental van het hoofdbestuur uit te breiden van vijf op zes, werd verworpen. Om echter voor de afdeeling Utrecht een vertegenwoordiger in het hoofdbestuur te verkrijgen, zal het bestuur voor één jaar uit zes leden bestaan. De heer Corn. Kamp, van Utrecht, werd als zoodanig gekozen. Een voorstel Noord-Holland, om de contributie met f 2 te verhoogen, werd verworpen. Uit het aan de Vereeniging verbonden Weduwenfonds kon in het afgeloopen jaar aan acht weduwen ieder f 200 worden uitgekeerd. Voor het komende jaar werd de uitkeering bepaald op f 210 per weduwe. Als plaats der volgende algemeene vergadering werd Utrecht aangewezen.
Te Rotterdam is een afdeeling van de Vereeniging opgericht onder den naam „Zuid-Holland-Zuid" (aan en ten Zuiden van de lijn Den Haag—Woerden). Het voorloopig bestuur bestaat uit de heeren K. Asmus te Capelle a. d. IJsel; H. Meijerink en W. van Weelden, beiden te Rotterdam.
Zending. Aan Ds. N. A. C. Slotemaker de Bruine, te Bergentheim, is eervol ontslag verleend uit zijn bediening als predikant in de Ned. Herv. Kerk. Tegen 1 Juli e.k. zijn hem de rechten der emeriti toegekend. Naar de „Ned." verneemt, zal Ds. Slotemaker de Bruine, die tot Zendingsconsul in Oost-Indië benoemd is, zijn nieuwen arbeid in het najaar aanvangen.
Chr. Nat. Zendingsfeest te Middachten. Op het Chr. Nat. Zendingsfeest, dat D. V. Woensdag 15 Juli in de bosschen van Middachten (bij de Steeg) gehouden wordt, zullen als sprekers optreden: Prof. - Dr. J. A. Cramer, hoogleeraar te Utrecht, Openingsrede; Ds. H. E. Beernink, van Charlois: „Zendingsverlangen-en Zendingsvervulling"; Ds. D. A. van den Bosch, van Den Haag: „Hoe wij Zendingsmenschen worden"; Kolonel J. G. Brouwer, van het Leger des Heils: „Zendingservaringen op Java en in N.-China" ; Zendeling F. J. F. van Hasselt, van Nieuw-Guinea: „Van drie kanibalen-dochters"; Ds. W. A. Hoek, van Amsterdam: „Ootmoed in het Zendingswerk"; Dr. H. Kaajan, van Utrecht: „Visschers aan de Doode Zee"; Zendeling H. van der Klift, van Mowewe: „Het eerste morgengloren des Evangelies op Zuid-Oost-Celebes"; Ds. B. J. C. Rijnders, Zendingsdirector: „Gelijkelijk deelen"; Ds. J. A. van Selms, van Nijmegen: „Wat geeft de Zending aan de Gemeente terug ?"; Ds. J. C. H. Scholten, van Rotterdam: „Zekerheid" ; Dr. P. Stegenga, van Amsterdam: „Zending en zieleleven"; Zendeling J. van de Weg, van West-Java; „Wat het kost Christen te zijn"; Prof. Dr. Th. L. Haitjema, hoogleeraar te Groningen, Slotrede.
Noordelijk Evangelisch Zendingsfeest. Op het Noordelijk Evangelisch Zendingsfeest, dat op Woensdag 8 Juli in het bosch te Assen gehouden wordt, zullen de volgende sprekers het woord voeren: Prof. A. van Veldhuizen, Ds. J. Langman te Groningen, Ds. J. Hoek te Soest, Ds. T. J. Hagen te Delft, Ds. J. Gispen te Groningen, de heer H. E.Eggink, zendeling, Ds. G. Kerssies te Wildervank, Ds. R. Dijkstra te Amsterdam, Ds. R. Buffinga te Rotterdam, Ds. G. Grootjans te Stedum, Ds. D. Kuilman te Borne, Dr. H. Kaajan te Utrecht, Dr. A. H. Edelhout te, Dedemsvaart.
De zang wordt door drie muziekkorpsen begeleid. Aan den vooravond wordt een bidstond gehouden, onder leiding van Ds. S. Ybema, te Smilde.
OUDE-TONGE. Men schrijft ons:
Het was Vrijdag 29 Mei j.l. voor de vereeniging „Een School met den Bijbel" te Oude Tonge een blijde dag. Toen toch werd de Chr. School officieel geopend en het hoofd en verder personeel geïnstalleerd. De samenkomst werd geleid door Ds. Bax, Ned. Herv. predikant te Oude Tonge. Deze sprak in zijn openingswoord van den jarenlangen strijd, dien de Schoolvereeniging heeft moeten voeren, en van den ontzettenden tegenstand ondervonden bij de oprichting der Vereeniging en de stichting der school. Maar de Heere heeft groote dingen gedaan. Vervolgens hield spr. een installatierede naar aanleiding van Ps. 118, waarmede hij het personeel aan hun arbeid verbond en aan de gemeente voorstelde.
Nog werd het woord gevoerd door vele sprekers, o.a. door ds. den Oudsten, Ned. Herv. predikant te Middelharnis, door den heer van Houdt, hoofd der School te Herkingen, den heer Michon, hoofd te Hoevelaken, den heer P. de Zeeuw, hoofd te Sommelsdijk, den heer van Oversteeg, hoofd te Dirksland, den heer Verheul, hoofd te Den Bommel, den secretaris van het Schoolbestuur te Herkingen en den heer A. Veen, hoofd der Chr. School te Hoornaar. Het slotwoord werd uitgesproken door 't geïnstalleerde hoofd, den heer M. Faas, die zich hiermede verbond aan zijn arbeid en die met Gods hulp hoopte den Bijbel Ie brengen naar de aloude beginselen. De heer Faas sloot hierna het samenzijn met dankzegging. Het was een welgeslaagde avond, die voor de toekomst veel beloofde. De school is gevestigd in 4 lokalen der nieuwe openbare school. Moge de Heere de Chr. School te Oude Tonge zegenen.
Fransch op de Lagere School.Het Bestuur van den Bond van Ghr. M.U.L.O.-Scholen in Nederland heeft het volgend adres aan de Eerste Kamer der Staten-Generaal verzonden:
Geeft met verschuldigden eerbied te kennen, het Bestuur van enz. dat het met belangstelling heeft kennis genomen van het door de Tweede Kamer der Staten-Generaal aangenomen en bij Uw Kamer ingediende wetsontwerp tot wijziging der L. O. Wet, hetwelk tot strekking heeft de vrijheid te herstellen een moderne taal te mogen onderwijzen in het 5de en 6de leerjaar eener School voor G. L. O.; d a t h e t deze verruiming der bewegingsvrijheid ten aanzien van het leerplan der School voor G. L. O. ten zeerste toejuicht; d a t h e t bovendien deze wijziging van groot belang acht voor de Scholen voor U. L. O. aangezien bij aanneming van dit ontwerp de moderne talen op de U. L. O. School behoorlijk kunnen worden onderwezen in een 3-jarigen cursus, terwijl anders hiervoor een 4-jange cursus noodig is; dat hiermede een maatschappelijk belang van niet geringe beteekenis is gemoeid, aangezien bij uitbreiding van de U. L. O. School tot een 4-jarigen cursus de ouders hun kinderen een jaar langer moeten laten schoolgaan en de maatschappij de arbeidskracht dezer jonge menschen een jaar langer moet missen ; d a t h e t in dit ontwerp tevens ziet een niet onbelangrijke bezuinigingsmaatregel voor 's Rijks schatkist, aangezien het ook voor de subsidieering der U. L. O. Scholen een aanmerkelijk verschil maakt, of deze Scholen in 't algemeen zich tot een 4-jarigen cursus moeten uitbreiden, of dat met een 3-jarigen cursus kan worden volstaan; reden en waarom het Bestuur de aanneming van dit ontwerp door Uwe Kamer ten zeerste aanbeveelt.
Het Bestuur voornoemd: Ds. M. van Grieken, Rotterdam, voorzitter; J. van der Sluis, Oud-Beijerland, secretaris.
Voor Emeriti. Erkennende het gebrekkige in de wijze van ondersteuning van oude en gebrekkige dienaren des Woords in de Ned. Herv. Kerk en de onderhouding hunner weduwen, mag er toch blijdschap wezen over de groote offervaardigheid, betoond in de voor dit doel gehouden Oudejaarsavondcollecte. Uit het thans uitgegeven verslag blijkt dat de collecte f 51.586.73 bedroeg. Dit bedrag kan vele lage pensioenen wat omhoog brengen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 juni 1925
De Waarheidsvriend | 4 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 juni 1925
De Waarheidsvriend | 4 Pagina's