De muur
Column
Tijdens een les over de Engelse cultuur kwam de beroemde muur van Hadrianus in Noord-Engeland ter sprake. Studenten vroegen waarom nou juist daar zo’n indrukwekkend bouwwerk moest verrijzen.
Niet veel later liet de binnenkant van de krant twee foto’s zien. Links was een vrouw afgebeeld bij een restant van de muur die Oost- en West-Duitsland ooit scheidde. Rechts stond een foto van de muur die de Palestijnse en Joodse bevolking scheidt. Mijn aandacht werd getrokken door de tekst bij beide foto’s. De vrouw kon niet anders zeggen dan dat het verdwijnen van de muur de scheiding tussen oost en west niet ongedaan had gemaakt. Bij de foto van de muur in Ramallah stond dat de muur het aantal zelfmoordaanslagen op Israëlisch grondgebied volledig tot staan had gebracht, maar belichtte ook het feit dat het er voor de Palestijnse bevolking bepaald niet makkelijker op was geworden.
De muur tussen Oost en West is nu verdwenen, maar leeft voort in het besef van talloze voormalige Oost-Duitsers. De muur in Israël is op dit moment zonder twijfel de meest besproken muur ter wereld, maar zeker niet de enige. Immers komen al heel vlug beelden van de muur tussen Noord- en Zuid-Korea voor de geest. En minder bekend maar niet zo veel minder schrijnend is de muur tussen Mexico en de Verenigde Staten.
Toch is een muur op zichzelf niet negatief. Integendeel. Het schermt een ruimte af waarbinnen een mens kan leven, bestaan, zich kan ontwikkelen, zich geborgen weten. Bovendien, wat te denken van het beeld van God, die als een vurige muur rondom is.
Desondanks zijn de muren die wij opwerpen vaak anders bedoeld. De eeuwen door zijn wij mensen bezig geweest muren op te trekken om zo scheiding te kunnen maken. En muren hoeven niet altijd met stenen en beton te zijn opgetrokken maar kunnen ook met emoties, illusies of egoïsme zijn gemetseld. En maar al te vaak op plaatsen waarvan we ons afvragen: waarom juist daar!? Hoogst zelden blijken we in staat de zelf opgeworpen muren af te breken. Zo worden muren tot symbolen van menselijk onmacht.
Gelukkig is er redding voorhanden. Iemand kan muren die scheiding maken voorgoed afbreken.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 19 november 2009
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 19 november 2009
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's