In zicht
Op het symposium ter gelegenheid van de verschijning van Geestspraak, de studie van prof. Henk van den Belt over hoe we de Bijbel kunnen verstaan, gaf een van de masterstudenten van de TUA haar reactie. Immers, dit boek, waarvan de tweede druk al in de maak is, richt zich onder meer op studenten theologie. De bijdrage van Jantine Donker begint met een vers van Inge Lievaart.
Gedaanten van de Geest
De Geest heeft vele gedaanten:
De dalende duif in het wit,
De stijgende vlam op de lichtkaars,
De storm die het dode hout velt,
De wind die de vuurgloed aanblaast,
Een suizen dat stilte wordt,
De vinger die oren opent
En wonderlijker nog dieper:
De innige stem van God.
De vele gedaanten van de Geest in de Schriftleer – dat is waar het boek Geestspraak vensters op opent. Hoe is de Geest aanwezig in de ontstaansgeschiedenis van de Bijbel? Waar komen we de Geest op het spoor in het ontvangen van de Schrift? Welke rol speelt de Geest in het uitleggen en toepassen van de Bijbel?
In het voorwoord wordt verwoord dat dit boek óók geschreven is met het oog op studenten. Hoe kunnen studenten, zoals ik, een wetenschappelijke bestudering van de Bijbel combineren met een gelovige lezing? De pneumatologische doordenking van de schriftleer, zoals in Geestspraak gebeurt, zou studenten én kunnen helpen om in te zien dat deze twee dingen geen tegenstelling hoeven te zijn én handvatten kunnen bieden om zelf een weg te vinden om zowel wetenschappelijk als gelovig, met ontzag én een zekere ontspanning te luisteren naar de Schrift.
Het boek ademt ontzag en liefde voor de heilige God en voor de Schrift. Dat ontzag voor God en de Schrift uit zich onder andere in een pleidooi om de Schrift niet prijs te geven aan het relativisme van de postmoderne cultuur. Daarom wordt in Geestspraak betoogd de Schrift als epistemologisch (wat de kennis betreft, red.) uitgangspunt van de theologie te nemen. Het boek ademt ook een zekere ontspanning, omdat het werk van de Geest alles omvat: de Geest werkt in Oude en Nieuwe Testament, door profeten en bijbelschrijvers, door heel de heilsgeschiedenis heen, in schepping en kennisontwikkeling, in de enkeling die de Schrift leest en in de wereldwijde gemeenschap der heiligen die de Bijbel leest en uitlegt.
Ontzag voor de Schrift en een zekere ontspanning in de omgang met de Schrift dus; ook omdat er ruimte gelaten wordt voor het mysterie van het leven met de Schrift. Voor dát wat ík niet in de vingers heb: voor die ‘vinger die oren opent’, voor die ‘innige stem van God’ die vernomen wordt.
Léven met de Bijbel. Dat is de bedoeling van de tien hermeneutische regels die de structuur van het boek vormen. Deze regels worden gegroepeerd in drie concentrische cirkels: In de buitenste cirkel wordt antwoord gegeven op de vraag: wat betekent de tekst in de toenmalige context? In de tweede, middelste cirkel wordt nagedacht over wat het karakter van de Schrift is. Je eigen confessionele vooronderstellingen (in Geestspraak is dat de gereformeerde theologie) bepalen hoe je het karakter van de Schrift omschrijft en dit heeft weer gevolgen voor hoe je de betekenis van de tekst voor vandaag toepast of uitlegt. Dat maakt inzichtelijk dat iemand met andere confessionele vooronderstellingen dus ook tot een andere Schriftuitleg kan komen, die ook legitiem is.
Een van haar vragen luidde: Wat zegt het over het karakter en het gezag van de Schrift dat deze vanuit verschillende confessionele tradities omschreven en uitgelegd kan worden? Prof. Van den Belt antwoordde dat dit heel veel over de rijkdom van de Schrift zegt.
We kunnen de Bijbel alleen verstaan samen met alle heiligen. Tegelijk is het ook belangrijk om te beseffen wat de hermeneutische vooronderstellingen zijn. Als je de Bergrede ziet als sleutel van heel de Bijbel, dan word je misschien wel pacifist. Als je de boodschap van de rechtvaardiging van de goddeloze uit de Romeinenbrief als startpunt neemt, dan is de Bijbel een groot getuigenis van de verzoening door Christus.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 juni 2024
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 juni 2024
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's