Verslaafd aan onszelf
Echtscheiding – God-gericht leven binnen relaties (6, slot)
De wereld bestaat uit twee soorten mensen: egoïsten en pleasers. De egoïst laat het leven om zichzelf draaien en de pleaser laat het om de ander draaien. Er is een epidemie gaande van om zichzelf of om de ander draaiende mensen in onze maatschappij.
We zitten als ver-over-de-datum verkrompen augurken in een pot samen te rotten in het zuur van deze plaag. Deze manier van leven veroorzaakt binnen alle vormen van relaties die we hebben en die we zullen aangaan, grote problemen. We gaan eraan kapot en we gaan erdoor verloren. Zowel de egoïst als de pleaser, of degene die daarin een voor het oog mooie balans heeft gevonden, komt er vroeg of laat achter dat deze manier van leven catastrofale gevolgen heeft; we zijn op sterven na dood.
We zijn ogenschijnlijk mooie, maar toch ook zo gebroken mensen, die stikken of zullen stikken in het verwerkelijken van zichzelf of de ander. Wie het leven, dat feitelijk niet om ons of om de ander draait, wel om ons of de ander laat gaan, draagt een te zware last.
Bevrijd
Paulus zegt in 1 Korinthe 4 dat het hem zeer weinig interesseert wat een ander over hem oordeelt, evenmin hoe hij zichzelf oordeelt. Paulus vervolgt: ‘Wie mij echter beoordeelt, is de Heere.’ (vs.4) Wanneer wij ons richten op die Heere, op de verheerlijking van Zijn Naam en de bouw van Zijn Koninkrijk binnen alle relaties die we aangaan of zijn aangegaan, zullen we genezen. En zo worden we bevrijd van deze epidemie. We zullen leven in eeuwigheidsperspectief en vanuit hemelse kracht, in plaats van rond te dolen als ‘op sterven na dode egoïsten en pleasers’. Iedereen weet dat volgens mij, maar hoe doen we dat?
Volspuiten met onszelf
Wanneer we bevrijd willen worden van de hierboven geschetste ziekte, zullen we eerst moeten weten waaraan we zo ziek zijn geraakt. We zijn verslaafd geraakt aan onszelf of aan de ander. We zullen ook moeten weten wat een verslaving is en hoe je daarvan afkickt. Een verslaving is iets wat ons beheerst. We kijken als verslaafden uit naar ons volgende shotje zelfverwerkelijking, goedkeuring, waardering, acceptatie, of zo je wilt: een goed gevoel. Wanneer we ietwat bibberig worden omdat ons shotje te lang uitblijft, richten we ons op me-time, aandacht, waarde of betekenis. Dat shotje geeft ons waarde, zekerheid en stabiliteit in het leven; een veilig gevoel.
Maar geen enkele hoeveelheid me-time, liefde of waardering kan ons blijvende zekerheid geven. We hopen te vinden bij onszelf, bij een ander, wat we behoren te krijgen van God: waarde en betekenis in Christus.
Wij zijn gedoemd te mislukken in relaties en op andere levensgebieden, omdat we verslaafd zijn geraakt aan een verkeerde spuitbron: jezelf of de ander. En daar willen wij halen wat alleen God ons geven kan. We raken vergiftigd doordat we ons volspuiten met onszelf of de ander.
In deze zieke samenleving leven we van shotje naar shotje. Als een verslaafde zijn we op zoek naar iets wat of iemand die ons vullen kan. We leven in een doodzieke toestand en beklagen ons bij God als ons ego iets tekortkomt.
Er moet bekering plaatsvinden, het perspectief moet omdraaien. Ik-gericht moet God-gericht worden. Wij zijn winnaars als we onszelf verliezen in het leven.
Kijk eens wat de letter C doet met een shotje. De C van Christus maakt van een shot een schot, een doeltreffend schot. Door de C van Christus toe te voegen, door Christus als bron van leven te hebben binnen onze relaties, komen we uit de macht van de huidige epidemie. Dat is een schot in de roos. Het biedt eeuwigheidsperspectief en het bevrijdt van onszelf. Leven voor de Koning: een schot in de roos van Saron (Hoogl.2).
Gebeukt en gekwetst
Jezus volgen is jezelf verloochenen. In het Grieks betekent dit woord: nee zeggen. Je zegt ‘nee’ tegen jezelf. Dit is het tegenovergestelde van zelfverwerkelijking. We leven in een bubbel van jezelf op de eerste plek, ruimte voor de ander als hij of zij je daarbij helpt, en plek voor God als Hij daarin voorziet. Verloochenen is een kruis zetten door dit ego en je ogen richten op Zijn woorden, daden en persoon. Al het andere komt op de tweede plek: je partner, je moeder, je zoon of je vriend. Je bent van Hem, je staat Hem ter beschikking. Het gaat niet om jezelf laten gelden of de ander laten gelden, maar om Hem laten gelden.
Door ons hart en ons verlangen te richten op Gods hart en Zijn verlangen, raken we bevrijd uit de macht van deze epidemie. En wat als het mis gaat? Als we gebrokenheid ervaren in de relatie met onze partner, onze vriend, een ouder of ons kind?
We raken allemaal hier en daar gebeukt en gekwetst. We hebben allemaal dezelfde kans om hierdoor bitter of beter te worden. Doen wat goed is, terwijl ons gevoel daar niet achter staat, bouwt een sterk karakter in ons. Maar boven dat is het de bedoeling dat we ambassadeur zijn van Gods Koninkrijk binnen deze gebroken relatie; we zijn een vertegenwoordiger van God (1 Joh.4) en bekleden ons met genade, meeleven en geduld. Volg God, niet jezelf of de mensen. God wordt niet verheerlijkt door gebrokenheid, maar Hij wordt verheerlijkt wanneer we de juiste houding hebben in de gebrokenheid.
Vergeet jezelf
Zoek binnen je relaties wat je nodig hebt bij God, en niet bij de mensen. Leef binnen al je relaties Godgericht. Concentreer je op Christus en op de bouw van Zijn Koninkrijk. Dien Jezus. Leef vanuit eeuwigheidsperspectief: Uw Koninkrijk kome. Kijk door de ogen van Jezus naar jezelf en naar de ander. Kijk vanuit hemels perspectief naar al je relaties: bouw je met hem of haar Zijn Koninkrijk? En dat is absoluut niet af te vinken met kerkgang en nog wat van dat soort oogstrelende dingen.
Heeft God ál de liefde van je hart? Leert jouw partner, jouw vriend, jouw kind, jouw moeder of het kind in de kerk van jou wie Jezus is? Leer jij het van hem of haar? Weet je van je kind, je vader, je partner, je vriendin, je werkgever of hij of zij hier leeft als hemelburger?
Het is van ongekend belang om op God gericht te zijn. Verheerlijk, binnen al je relaties, God met je leven (Tit.2). Vergeet jezelf en de ander. Draai het om. Richt je op God, put uit die bron, les dáár je dorst en geef van daaruit aan de mensen en leef van daaruit in je relaties.
God geeft ons relaties, God geeft ons de gemeenschap met elkaar om te wandelen tot Zijn eer, in de liefde. Dat is een kenmerk dat een christen in relaties onderscheidt: zijn wandel in de liefde. In Johannes 13 zegt God dat mensen kinderen van God zullen herkennen aan de liefde die zij hebben onder elkaar. Hij gebiedt het Zijn kinderen: heb lief, en geef vanuit Christus door.
Echte vrienden helpen je om dicht bij God te leven. Stel je vertrouwen op God en vraag Hem of Hij je vrienden geeft die op die manier goed voor je zijn, die je helpen wandelen op deze weg.
Dramadriehoek
In een gesprek of binnen een relatie kun je onbegrip, irritatie, ongelijkheid en dergelijke ervaren. Het kan zijn dat je – vaak vanuit zelfbehoud – in een vicieuze cirkel terechtkomt: de dramadriehoek. In de dramadriehoek zie je drie verschillende rollen afgebeeld die continue kunnen wisselen. Deze driehoek brengt de (onbewuste) ongelijkwaardigheid in beeld die we tussen mensen en in gesprekken kunnen signaleren. De aanklager beschuldigt de ander. Hij heeft geen oog voor de waarde van de ander. Vaak komt dit voort vanuit een verlatingsangst: een ander was of is er niet voor hem (geweest).
De redder stelt zichzelf boven de ander en haalt daar zijn betekenis uit. De redder is ten diepste van mening dat de ander niet zonder hem kan en dat hij iets van de ander kan oplossen: hulpeloos houdende hulp.
Het slachtoffer stelt zich passief op en neemt geen verantwoordelijkheid. Hij hangt aan anderen voor het nemen van beslissingen en aandacht.
Om uit de dramadriehoek te komen, moet je verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gedrag en handelen vanuit gelijkwaardigheid: de winnaarsdriehoek. Het is aan te raden deze driehoek op internet of in literatuur te bekijken.
Roos
‘Het probleem van egocentrisme laat zich het beste aanpakken door een zaak, een doel of een loyaliteit buiten jezelf te zoeken en jezelf daaraan toe te wijden.’ (Martin Luther King Jr.) In Mattheüs 22:37-40 lezen we over het grote gebod: ‘U zult de Heere, uw God, liefhebben met heel uw hart, met heel uw ziel en met heel uw verstand. (...) U zult uw naaste liefhebben als uzelf.’ Dat is Gods doel met ons leven: met heel je hart, heel je ziel, heel je verstand op Hem gericht leven. En van daaruit met de ander en jezelf wandelen. Een schot in de roos.
Echtscheiding
Deze serie belicht het thema echtscheiding vanuit allerlei invalshoeken.
1 bijbels-theologische lijnen
2 rouw na een scheiding
3 huiselijk geweld en de rol van de kerk
4 ervaring van kinderen
5 eenzaam binnen het huwelijk
6 catechese over relaties
Tips en trucs
- Wanneer je druk bent, stop je vaak als eerste met het investeren in de goede relaties die je al hebt. Welke relaties zou je niet kunnen of willen missen? Leef je in die relaties God-gericht? Investeer daarin.
- Onderhoud diverse relaties goed. Verwacht niet van één relatie, bijvoorbeeld die met je moeder, partner of vriend, een perfecte vervulling. De overtuiging dat de ander jou gelukkig maakt, werkt niet en is onjuist.
- Zet je schermen soms bewust even uit; leef en beleef in het hier en nu.
- Zoek niet in de ander wat jouw ‘ongelukkig-zijn’ kan compenseren. Laat de ander dit gat niet vullen. Neem in het oplossen daarvan zelf je verantwoordelijkheid.
- Maak geen ruzie over problemen die niet op te lossen zijn, bijvoorbeeld over verschillende behoeften die niet of nauwelijks samenkomen. Investeer wel in het gesprek daarover en houd rekening met elkaar.
- Zoek de oorzaak van problemen niet alleen bij de ander, maar kijk daarin ook naar je eigen aandeel.
- Deel je levensvisie: Waar wil je voor leven? Wat is belangrijk binnen je relatie?
- Bundel je energie en kracht; werk en leef samen. Spreek uit wat je wilt en hoe je dat wilt realiseren. Dat werkt verbindend, juist ook op het gebied van samen geloven.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 augustus 2024
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 augustus 2024
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's