Handleiding voor kerkrentmeesters. Verkrijgbaar via de webshop van de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer in de Protestantse Kerk te Dordrecht; 200 blz.; € 13,05 voor VKB-leden, € 14,50 voor niet-leden.
Onlangs heeft de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer een geheel vernieuwde handleiding voor kerkrentmeesters uitgegeven, bedoeld als naslagwerk voor zowel pas begonnen als meer ervaren kerkrentmeesters.
Op de omslag staat een foto van een kerkgebouw met een spitse toren als heenwijzing naar de hemel. Daar waar het Corpus Christianum nog intact is en wekelijks het Woord wordt verkondigd zijn kerkgebouwen – monumentale gebouwen die herinneren aan de kerk der eeuwen – van grote betekenis. Verder zijn er op de omslag van de handleiding een viertal pictogrammen te zien. Een kerkgebouw, een groep mensen, een collecteopbrengst en een digitaal archief. Deze vier hoofdthema’s vormen tegelijk ook de indeling van de handleiding. Bij de inhoudsopgave valt op dat de volgorde van de eerste twee thema’s is omgedraaid. Het eerste hoofdthema gaat over ‘mensen’, en het tweede over ‘gebouwen’. Laatstgenoemde indeling lijkt mij de juiste.
De handleiding zet in bij ‘mensen’, die ter plaatse gezamenlijk de gemeente vormen. Om die mensen te bewaren bij het Woord, zijn mensen nodig die de schare leiden en pastorale bijstand verlenen. Naast professionals zijn er vaak ook veel vrijwilligers actief. Kerkrentmeesters vervullen de rol van werkgever en hebben een verantwoordelijkheid bij het vastleggen van afspraken met vrijwilligers. Enige kennis van financiële en fiscale aspecten is daarbij onontbeerlijk. De handleiding geeft informatie over de rechtspositie van de predikant, kerkelijk (mede)werker, koster en kerkmusicus. Het tweede hoofdthema gaat over ‘gebouwen’. Voor de eredienst maakt de gemeente gebruik van een gebouw. Dat kan een eigen gebouw zijn, maar ook een gebouw wat wordt gehuurd. Daarnaast hebben meerdere gemeenten een eigen kerkelijk centrum, een pastorie, en soms ook nog een kerkelijke begraafplaats. Al die eigendommen en gebouwen vragen om een actief beheer en onderhoud. Zeer actueel zijn de vragen over duurzaamheid. Hoe kunnen kerkrentmeesters bij de vervulling van hun taak binnen de kerk (mede) zorgdragen voor het behoud van de schepping? Welke maatregelen kunnen worden getroffen ter bevordering van de energiezuinigheid van gebouwen? De handleiding geeft een aantal suggesties.
Vervolgens komt het hoofdthema ‘geld’ aan de orde. Om alle activiteiten binnen een gemeente te kunnen betalen zijn financiële middelen nodig. De kerkrentmeesters hebben een belangrijke taak bij de geld- en fondsenwerving. Een goede communicatie rondom dit proces is essentieel. Formuleer een geefvraag zo helder mogelijk. Voor het behoud van de ANBI-status staan de punten op een rij, die de gemeente jaarlijks online moet publiceren.
De laatste hoofdstukken gaan over de ‘organisatie’. Denk aan de ledenadministratie, de financiële boekhouding, het archief, het gebruik van digitale en elektronische hulpmiddelen. Tegen de achtergrond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) wordt er een apart hoofdstuk gewijd aan ‘Kerk en privacy’. Bewustwording is daarbij het sleutelwoord.
De handleiding is zeer compleet en overzichtelijk. Het geeft veel praktische tips. Een waardevolle bundeling van informatie voor het totale werkveld van kerkrentmeesters. Elk college van kerkrentmeesters doet er verstandig aan deze handleiding aan te schaffen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 januari 2020
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 januari 2020
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's