Muziek
Een van de beroemdste orgelmakers uit de orgelhistorie is de vermaarde Noord-Duitse orgelmaker Arp Schnitger (1648-1719). Hij is voor ons land van grote betekenis geweest, aangezien hij hier nogal wat orgels heeft gebouwd, met name in de stad en provincie Groningen.
Een Schnitgerorgel is in de orgelwereld wat een Stradivarius voor een violist betekent. In zijn tijd was Schnitger al een beroemdheid. Zijn orgels werden toen al geplaatst ver buiten zijn land. Zo kunnen we nu nog Schnitgerorgels buiten Duitsland tegenkomen in Spanje, Portugal, Rusland en Nederland.
Eén van zijn beroemdste orgels in ons land is ongetwijfeld het orgel in de Grote of Sint-Michaëlskerk in Zwolle, een orgel dat hij door zijn vroegtijdige dood overigens zelf niet voltooid heeft gezien. Dit fameuze orgel werd door zijn beide zoons gebouwd. Toch geldt het altijd nog als een Schnitgerorgel, ook vanwege het feit dat het ontwerp nog door Arp Schnitger zelf is gemaakt.
Recent verscheen over deze orgelmaker een goed gedocumenteerd en van veel foto’s voorziene uitgave. Dit belangwekkende boek met de titel Arp Schnitger-Orgelbauer, Klangarchitect – Vordenker is samengesteld door Konrad Küster. Schnitgers werk wordt in zeven onderdelen uitvoerig besproken en geanalyseerd. Allereerst wordt stilgestaan bij zijn afkomst, opleiding en verdere ontwikkeling in de toenmalige orgelwereld in Duitsland en dan met name in Noord- Duitsland.
Het boek bevat veel kleurenfoto’s, die overigens wel wat grote afgedrukt hadden mogen worden. Ook zijn er tabellen en tekeningen opgenomen. Naast de andere boeken die in de loop der jaren over Arp Schnitger en zijn werk zijn verschenen, is deze studie wellicht één van de volmaaktste.
Het genoemde boek met 231 bladzijden heeft als bestelnummer ISBN 978-3-86935-358-6 en is in elke goede boekhandel te bestellen. Het is een uitgave van Ludwig-Verlag, Holtenauerstrasse 141 D 24118 Kiel (info@verlag-ludwig.de).
Laat er nu gelijktijdig met deze uitgave over Schnitger een boek verschenen zijn over het orgel in de Ludgerkirche van Norden (Ost- Friesland), dat Schnitger hier in 1686 heeft gebouwd. Het is een van zijn belangrijkste orgels. Dit instrument kreeg een merkwaardige opstelling namelijk op de hoek van het schip van de kerk en het koorgedeelte. Zelf heb ik hier ook eens gespeeld en dat was een bijzondere ervaring. In het boek Die Arp Schnitger-Orgel in der Ludgerkirche zu Norden (Ostfriesland) wordt de gehele bouwgeschiedenis van dit uitzonderlijke instrument vanaf de bouw in de werkplaats tot plaatsing in de kerk uitvoerig behandeld. Ook de latere lotgevallen, met name de laatste allesomvattende restauratie door de bekende orgelmakersfirma Ahrend (uit Leer in Duitsland) in 1985, komen aan bod. Het orgel in Norden wordt wel eens het voornaamste orgel in Noordwest-Europa genoemd. Is het Arp Schnitgerorgel van Norden uiteraard het onderwerp in dit boek, ook de vorige orgels van deze kerk worden niet vergeten. Daarnaast is een complete lijst opgenomen van organisten die aan deze kerk verbonden zijn geweest. Een uitvoerige beschrijving, compleet met veel foto’s, tabellen en tekeningen sieren ook dit fraaie boek over een wereldberoemd orgel. Deze uitgave (ISBN no.978-3-7308-1550-2) is van Isenser-Verlag, Haarenstraat 20/Burgstraat 17 -26122 Oldenburg (verlag@isenser.de).
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 juli 2020
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 juli 2020
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's