Dr. M. van Campen, dr. J. Hoek en dr. M.J. Paul (red.) Geestelijke strijd, toen en nu. Weerbaar in Gods wapenrusting. Uitg. Groen, Heerenveen; 123 blz.; € 9,95.
De zes hoofdstukken van dit boek zijn bewerkingen van zogeheten Ankerlezingen. Dr. M.J. Paul legt aan de hand van de bijbelse gegevens uit wat de geestelijke strijd is en hoe die gevoerd wordt. Hij wijst erop dat iemand als dr. D. Martyn Lloyd Jones in zijn uitleg van Efeze 6 geschreven heeft dat het feit dat de duivel vergeten wordt, een van de hoofdoorzaken is van de zieke staat van de kerk. Zelf geeft Paul aan dat door romans (Peretti, Feldhahn) over de geestelijke strijd er in de kerken ook meer aandacht is gekomen voor dit thema. Dr. M. van Campen schrijft over het functioneren van de geestelijke strijd (in confrontatie met demonische machten) in de geschiedenis, vanaf de Vroege Kerk (onder andere Augustinus), via de Middeleeuwen, de Reformatie (met bijzondere aandacht voor Luther, ‘de theoloog van de aanvechting’) en de Verlichting naar onze tijd. In een intermezzo laat hij zien dat ook de geestelijke verlating een wezenlijk onderdeel van de geestelijke strijd is.
Dr. G.C. Vreugdenhil wijst op het verschil tussen de zichtbare strijd (christenvervolging, secularisatie) en de onzichtbare strijd (strijd in de hemelse gewesten).
Dr. J. Hoek legt in zijn bijdrage over ‘de geestelijke strijd en actuele ethische vragen’ een verband tussen afgoden van Grieken en Romeinen en afgoden in onze tijd. Duidelijk wordt dat de strijd tegen de afgoden en hun valse pretenties in de kracht van de Heilige Geest gevoerd moet worden. Dan volgt een prachtige zin: ‘Of positief gezegd: dat we Christus als onze Koning naar de ogen kijken en onze handel en wandel laten bepalen door de verwachting van Zijn komst in heerlijkheid.’
Dr. J.H. van Doleweerd tekent de geestelijke strijd in wereldperspectief. Hij wijst erop dat de focus van de geestelijke strijd, waarmee elke christen (waar ook ter wereld) te maken heeft, verschillend is. Zo hebben christenen in minderheidsposities en in jonge kerken meer een externe strijd te voeren en christenen in traditionele kerken een interne. Meteen voegt hij eraan toe dat beiden een strijd voeren tegen de betovering door de machten.
In het slothoofdstuk laat dr. W. van Vlastuin aan de hand van het leven en werk van Jonathan Edwards zien dat in tijden van geestelijke bloei en opwekking de geestelijke strijd doorgaat, in de geloofswetenschap dat Christus’ overwinning vaststaat.
Een duidelijk, inzichtgevend boek (met nauwelijks overlappingen en herhalingen) over een belangrijk thema, en dat allemaal voor een schappelijke prijs.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 augustus 2020
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 augustus 2020
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's