Echt gaan zien
‘En Jezus zei: Ik ben tot een oordeel in deze wereld gekomen, opdat zij die niet zien, zien zouden, en die zien, blind zouden worden.’ Johannes 9:39
We staan aan de vooravond van Goede Vrijdag en Pasen. Waar Jezus voor velen een inspirerend persoon is, gaan de wegen uiteen bij de vraag naar de betekenis van kruis en opstanding. Daar valt een scheiding tussen wie blind is, en wie ziet.
Laten wij niet te snel denken dat wij wel weten hoe en waar die scheiding precies valt, en dat wij ‘natuurlijk’ wel aan de goede kant van de scheiding staan. In Johannes 9 blijkt dat in de confrontatie met de Persoon van Jezus de zaken weleens helemaal anders kunnen liggen dan gedacht.
Theologisch systeem
De aanleiding voor Jezus’ uitspraak in Johannes 9:39 is de genezing van de blindgeborene die Jezus ‘in het voorbijgaan’ (vs.1) zag. Deze genezing geeft aanleiding tot verdeeldheid onder de mensen, in het bijzonder de Farizeeën. Want wat moet je met een Mens Die blinden kan genezen, maar tegelijk de sabbat niet in acht neemt? Dat past totaal niet in hun theologisch systeem. Ja, zo kaderen wij anderen graag in. Wat niet in ons systeem past, kan niet echt zijn. Zo vreemd zijn ze niet, de Farizeeën. Het zijn gewoon mensen, godsdienstige mensen, net als wij.
Geloofsoog
De man die genezen is, weet ook niet precies wie Jezus is. ‘Eén ding weet ik, dat ik blind was en nu zie.’ (vs.25) Dat is genoeg voor de man. Zijn ogen doen het weer, maar is hij echt zíende geworden? Is het licht hem nu echt opgegaan? Dat komt later pas. De Farizeeën gooien hem de tempel uit, maar Jezus zoekt hem weer op en vraagt: ‘Gelooft u in de Zoon van God? Hij antwoordde en zei: Wie is Hij, Heere, zodat ik in Hem kan geloven? En Jezus zei tegen hem: Die u gezien hebt én Die met u spreekt, Die is het. En hij zei: Ik geloof, Heere! En hij aanbad Hem.’ (vs.35-38)
Nu zijn hem de ogen pas echt opengegaan voor wie Jezus is. Een geestelijk blinde richt het geloofsoog op Jezus. Dat wonder is ten diepste nog groter dan de genezing van het lichamelijke oog. Dit wonder vindt nog steeds plaats waar mensen de Heere Jezus ontmoeten door Zijn Woord en Geest. Dan zing je met John Newton: ‘ik was blind, maar nu kan ik zien!’
De Farizeeën, die zijn echter nooit blind geweest. Stel je voor, want dat zou betekenen dat zij of hun voorgeslacht gezondigd zouden hebben (vs.2). Daar is geen sprake van. Zij zijn ziende, zij weten hoe het zit.
Beslissing
En dan de woorden van Jezus: ‘Ik ben tot een oordeel in deze wereld gekomen’. Het Griekse woord op deze plaats duidt niet een oordeel in de zin van veroordeling aan, een straf. Het is eerder een beschikking of beslissing. Jezus is in deze wereld gekomen tot een beslissing. Waar Hij verschijnt valt die beslissing onherroepelijk in de levens van hen die Hem ontmoeten. Dat was toen zo en dat is nog zo. Je ogen gaan open voor Hem, of ze blijven dicht. Wat dat betreft is neutraliteit niet mogelijk.
Dit patroon zie je steeds weer optreden rondom Jezus. Heel Zijn aardse leven zijn er mensen die zich in ongeloof van Hem afkeren, terwijl anderen de ogen opengaan voor Zijn verlossing. Dit alles komt tot een climax rond kruis en opstanding. Op Golgotha spotten sommigen, ze zien Hem hangen, maar zijn ziende blind. Anderen durven de ogen bijna niet naar Hem op te heffen, juist omdat ze gezien hebben wie Hij werkelijk is.
Bij het open graf is het niet anders. De discipelen mogen Hem zien en ontmoeten als de opgestane Heere, maar ogen van anderen blijven voor Hem gesloten. De Farizeeën houden zich gerust met de leugen dat Jezus dood is en blijft.
De prediking van Goede Vrijdag en Pasen dringt aan op een beslissing, een beslissing ten aanzien van Jezus, waar alles van afhangt. Als je nu tegen je eigen blindheid aanloopt, vrees niet! ‘Ik ben tot een oordeel in deze wereld gekomen, opdat zij die niet zien, zien zouden, en die zien, blind zouden worden.’
Wij zijn van nature wel blind, maar God zij dank is het de Heilige Geest Die ogen van blinden opent voor de boodschap van het Evangelie. Veel gevaarlijker is het om te denken dat wij het wel zien en weten. Dan zijn we ten diepste nog ziende blind.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 maart 2024
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 maart 2024
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's