Boekbesprekingen
Benno van den Toren en Kang-San Tan Open en onbevangen. Een model voor interreligieuze geloofsverantwoording. KokBoekencentrum Uitgevers, Utrecht; 341 blz.; € 34,99.
Benno van den Toren, hoogleraar Interculturele theologie aan de PThU, en Kang-San Tan, directeur van BMS WorldMission, schrijven in het boek Open en onbevangen over de vraag hoe je het christelijk geloof ter sprake kunt brengen in andere religieuze contexten. Zij verbinden hun theologische overtuiging dat God Zich in Christus aan mensen beslissend openbaart, met een open en onbevangen, interreligieuze dialoog. Het eerste deel van dit boek, dat vertaald is door Margriet Visser-Slofstra, is de academische bezinning. In het tweede deel wordt de dialoog gevoerd met een aantal ‘religies’, zoals de oorspronkelijke Afrikaanse religies, het Bhakti-hindoeïsme, maar – en dat is bijzonder boeiend – ook met het pseudoreligieuze secularisme en de moderne spiritualiteit.
Onze multiculturele wereld kenmerkt zich door cultuurrelativisme. Daarmee verdwijnt de waarheidsvraag uit beeld en dan is een dialoog zinloos. Geloof je dat je overtuiging waar is, dan is er rede om in gesprek te gaan. Delen van wat je gelooft, is zo theologisch en missiologisch relevant. We hebben immers een boodschap voor de wereld. Dat is geen pure intellectuele exercitie, maar een dialoog van het leven waarin mensen elkaar ontmoeten. Veel nadruk wordt daarom gelegd op het leren kennen van een andere cultuur als het leren van een tweede taal. ‘Zolang overtuigingen en praktijken belachelijk lijken, heb je ze niet begrepen.’ (p.74)
Spannend is natuurlijk de vraag of je dan ook Gods aanwezigheid en waarheid in die andere wereld gaat ontdekken. De schrijvers pleiten voor openheid op dat vlak. ‘Als de Heilige Geest universeel scheppend aanwezig is, dan lijkt het arbitrair om het domein van de religie van deze invloed uit te sluiten... (omdat dit) een terrein is waarop het verlangen naar God bij uitstek kan worden aangewakkerd.’ (p.89) In het tweede deel wordt bijvoorbeeld aan de hand van het leven van Sundar Singh uitgelegd hoe in het Bhakti-hindoeïsme het verlangen naar God gevonden wordt. In zeker opzicht is het geloof in Christus de vervulling van dat verlangen. Deze vervulling is tegendraads en anders dan gedacht, het nieuwe ligt immers niet in het verlengde van het oude. Christus is altijd anders (p.200). Dit kan vragen oproepen, het boek daagt uit om erover na te denken.
De schrijvers houden steeds vast aan het beslissende van de openbaring van God in Christus. Het feit van de komst van Jezus Christus, Zijn dood en opstanding, zijn de onopgeefbare inhoud van het christelijke getuigenis. In de dialoog zoeken we daarbij naar het hart, de diepe laag van emoties, verlangens en loyaliteiten. De auteurs pleiten in dat verband voor een persoonlijke en verhalende manier van getuigen. Je getuigt van wat je gelooft, wat het voor je betekent, zonder ‘bewijzen’ (p.112). Het is een uitnodiging aan anderen om op een totaal andere manier naar de wereld te kijken. Natuurlijk zijn er belemmeringen. Een daarvan is de smet van het kolonialisme waardoor het christelijke getuigenis voor velen in de wereld verdacht is. Nederigheid moet kenmerkend zijn voor de manier waarop wij getuigen. Spreken met anderen vraagt naar je overtuiging, maar kan alleen nederig.
Het is een boek voor professionals die na willen denken over de ingewikkelde vragen rond het christelijke getuigenis aan mensen met een andere religie. Het is ook boeiend voor iedereen die iets wil weten over het gesprek met en getuigen aan specifieke religieuze groepen. Bij mij bleef dit haken: ‘Jezus Christus (is) niet alleen het antwoord op armoede en onrecht, maar werkelijk het antwoord op onze diepste behoefte aan waarheid en redding en op ons verlangen naar God.’ (p.39) Wil zending zich niet alleen richten op mensen die stuk gelopen zijn in hun religie, op de onderdrukten en gemarginaliseerden van andere religieuze gemeenschappen, dan is gesprek en ontmoeting nodig.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 mei 2024
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 mei 2024
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's