In zicht
Het is een thema dat in politiek en samenleving tot debat blijft leiden. In ZORG, het ledenmagazine van de NPV, komt de ervaren psychiater Frank Koerselman aan het woord over euthanasie.
Psychiater Frank Koerselman heeft jarenlang gewerkt in de zware psychiatrie. Hij was hoofd van de afdeling psychiatrie van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis te Amsterdam en hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit Utrecht. Koerselman ziet met lede ogen aan dat euthanasie vanwege psychisch lijden toeneemt en dat deze stervensvorm in de media steeds vaker als iets barmhartigs gepresenteerd wordt. Met grote overtuiging brengt hij een ander verhaal naar voren in het interview dat de NPV met hem hield.
Waarom bent u zo kritisch op de praktijk van euthanasie bij psychisch lijden?
Euthanasie vanwege psychisch lijden wordt gerechtvaardigd uit het oogpunt van empathie. Maar, zo meent Koerselman, het is juist belangrijk om te beseffen dat mensen die psychisch lijden en een doodswens hebben, door hun ziekte in een (zelf)destructief traject zijn gekomen. Soms is dit veroorzaakt door traumatische ervaringen in hun jeugd, soms door langdurige miskenning en soms vanwege een onvermogen om met bepaalde situaties om te gaan. Iemand is als het ware in de macht van iets kwaads. Voor een psychiater is het belangrijk om geen bondgenoot te worden van dat kwade. Je moet juist tegenwicht bieden tegen dat destructieve en zeggen: ‘wij gaan samen het kwaad in jou bestrijden’. Als er één ding is wat een psychiater doet, dan is dat strijden tegen de dood!
Wanneer een psychiater niet meer helpt strijden tegen de dood, dan gaat dit levens kosten. Zeker ook van mensen die er misschien wel bovenop gekomen zouden zijn als zij de juiste hulp hadden gekregen. Ik heb zelf regelmatig gedacht bij mensen ‘dit komt nooit meer goed’, maar dat kwam het dan wel.
In de GGZ is er een soort stappenplan dat doorlopen wordt bij aandoeningen. Aan het eind daarvan kan euthanasie in beeld komen. Maar mijn visie is dat je die kant niet opgaat, maar dat je aan het eind van dit stappenplan overstapt op een palliatieve benadering waarbij genezing niet meer het doel is óf dat je het stappenplan nogmaals doorloopt. lk heb vaak meegemaakt dat behandelingen een tweede of derde keer wel werkten. En als genezing niet meer in beeld is, dan is een palliatieve benadering gepast.
Vorige maand nam de hervormde gemeente van Woudenberg haar nieuwe kerk, De Oosterpoort, in gebruik. Classispredikant ds. W.T.V. Verhoeven sprak bij de opening.
Ik ben de Deur, zegt Jezus. Als Jezus een deur is, is Hij de weg om te gaan. Dan gaat het om de toegang tot God Die Hij geopend heeft voor alle volken. Zoals Hij even later zal zeggen: Nog andere schapen heb Ik, die niet van deze stal zijn; ook die moet Ik leiden en zij zullen naar Mijn stem horen, en het zal worden één kudde, één Herder.
De hervormde gemeente Woudenberg is rijk gezegend dat zij een nieuw kerkgebouw in gebruik mag nemen. Ik heb bewust de tekst uit het Johannesevangelie aangehaald. Bijbelse grondtonen klinken. Ik zie ook de tempel voor me. Door de Oostpoort had je zicht op de tempel. Hier zijn mensen welkom. Hier klinkt Gods Woord. Hier kunt u God ontmoeten. Het is een goed gekozen naam.
We leven in een tijd waarin kerkgang niet langer vanzelfsprekend is, ja waar geloven niet langer vanzelfsprekend is. De secularisatie trekt brede voren in de maatschappij. U bent zich dat wel bewust. In de keuze voor De Oosterpoort hoor ik openheid naar buiten. Nog andere schapen zijn er. (...)
Jezus zegt: Ik ben de Deur. Wanneer iemand door Mij binnenkomt, zal hij gered worden. Om minder zal het niet gaan. Ik wens u toe dat u zo openheid zal betrachten dat mensen die hier binnenkomen, zullen voelen dat het om hun behoud gaat.
Ik wens u voor alles zegen toe, Gods liefde en trouw en volharding om te vertellen van onze Heer. Om het behoud van velen. Dat dit kerkgebouw mag worden toegewijd tot Gods eer en tot de dienst aan de mensen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 mei 2024
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 mei 2024
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's