Muziek
De bekende Grote of St. Laurenskerk van Rotterdam heeft in de loop der eeuwen diverse belangwekkende orgels gehad. Het vermaarde vierklaviers Wolferts-orgel uit 1740 werd in de meidagen van 1940, bij het fatale bombardement, met de kerk, helaas ook verwoest. Hiervan zijn ons alleen nog diverse afbeeldingen overgeleverd. In Verloren gegane Orgels, een boek van mijn hand dat binnenkort verschijnt, worden de voormalige orgels van de Laurenskerk van Rotterdam ook uitvoerig beschreven. Dit even terzijde opgemerkt.
Gelukkig werd deze kerk na de oorlog weer herbouwd en in oude luister her-steld. Daarbij kreeg het zijn oude orgelpracht terug. Naast het bijzondere transept-orgel en het historische koororgel kreeg de Laurenskerk van Rotterdam ook het grootste orgel van Nederland. Dit door de vermaarde orgelmaker firma Marcussen (uit Denemarken) gebouwde orgel staat nog steeds volop in de schijnwerpers. Het is wellicht een van de bekendste orgels van ons land, waarop nog steeds wekelijks diverse orgelbespelingen worden gegeven. Van dit orgel zijn in de loop der jaren vele opnamen verschenen. Ook nu is – ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van dit fameuze orgel vorig jaar – weer een cd verschenen. Hierop brengt de huidige organist Hayo Boerema een aantal bekende en ook enkele wat minder bekende orgelwerken op muzikale en vakkundige wijze tot klinken. Terecht heeft Boerema voor een bekend programma gekozen om zodoende het Marcussen-orgel nog eens extra onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Na vijftig jaar intensief gebruik moet ook dit orgel een grondige en grote onderhoudsbeurt ondergaan. De opbrengst van deze cd is daarvoor dan ook bestemd.
Wat staat er op deze cd? Allereerst de bekende Toccata en Fuga d-moll (BWV 565) van Johann Sebastian Bach. Vervolgens de prachtige Fantasia à gusto Italiane van Bachs bekendste en geliefdste leerling Johann Ludwig Krebs (1713-1780). Verder de bekende Suite Gothique van Léon Boëlmann (1862-1897), de altijd weer geliefde Cantilena uit de elfde Orgelsonate van Joseph Rheinberger (1840-1904), van Alexandre Guilmant (1837-1911) diens Eerste Sonate, van Samuel Barber (1910-1981), Adagio. De Belgische componist Joseph Jongen (1873-1951) is vertegenwoordigd met zijn Toccata op.104 en ten slotte is er van de Oostenrijke organist/componist Anton Heiller (1923-1979) de bekende Tanz Toccata. Merkwaardig genoeg is geen werk opgenomen van een Rotterdamse organist die aan de Laurenskerk verbonden is geweest, zoals bijvoorbeeld Samuel de Lange of Hendrik de Vries, om er maar een paar te noemen. Dat neemt niet weg dat Hayo Boerema een verzorgde en boeiende cd heeft gemaakt van een orgel dat iedereen kent en waarnaar je nu thuis opnieuw ongestoord kunt luisteren. Het bijgesloten tekstboekje is zeer uitvoerig en uiterst verzorgd. Dit maakt deze cd tot een waar klankdocument van een orgel dat steeds blijf boeien, een uitgave die ik van harte aanbeveel.
Deze uitgave is te bestellen bij het bureau van de Grote of Sint-Laurenskerk (Grotekerkplein 101, 3011 GC Rotterdam; info@ laurenskerkrotterdam.nl of via hayoboerema.com/nl/shop) of in de kerk.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 juni 2024
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 juni 2024
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's