VERSLAG
van de zittingen der Generale Synode gehouden te Groningen
van 2—5 Juni 1947. (Van 6—10 Juni. bijgewoond door de secundus ds. R. Beerekamp).
1. Onder drukkende warmte werd de Generale Synode Maandagmiddag om 3 uur geopend door de praeses met een toespraak uit Hand. 27 en gebed, waarna gezongen werd Psalm 91 vers 1, 5 en 6.
Besloten wordt te vergaderen in een der zijbeuken der Martinikerk vanwege de warmte. De leden leggen hun rookartikelen hiervoor gewillig terzijde.
2. Komt eerst aan de orde de werkverdeling. De agenda omvat 73 punten. Des avonds zal niet vergaderd worden, zoodat de werktijd is van 9—6 uur. Dinsdagmiddag en -avond zullen Commissievergaderingen gehouden worden ter opstelling van de rapporten over de voornaamste vraagstukken.
3. Voorgelezen wordt de uitspraak van het Prov. Kerkbestuur van Zuid-Holland omtrent de bezwaarschriften, ingebracht tegen prof. Banning, welke onder de thans vigerende reglementen ongegrond zijn verklaard.
4. Dinsdagmorgen waren de heren Honders en Van Ruler door hun secundi vervangen. Toen was n.l. aan de orde de benoeming van een kerkelijk hoogleeraar te Utrecht in de vacature dr. De Vrijer. Het drietal bestond uit : 1e. dr. H. J. Honders ; 2e. dr. A. A. van Ruler en 3e. dr G. P. van Itterzon. Na zeer breedvoerige bespreking werd dr. A. A. van Ruler gekozen..
5. Het is de gewoonte, dat elke Raad bij toerbeurt zijn verslag uitbrengt. Ditmaal was het de Raad voor Kerk en Ziekenzorg, voor welke ds. Dyckmeester van Den Haag ons een en ander mededeelde. Directeur van het Interkerkelijk Prot. Ziekenhuisbureau is de in Diaconale kringen welbekende heer W. J. Hemmes. De Raad voor Kerk en Ziekenzorg roept elk jaar de landelijk gedelegeerden bijeen. Men is thans ijverig bezig een ziekenhuis te stichten.
Er bestaat naast het Groene en Rode Kruis ook een Oranje-groen-Kruis, en het R. Kath. Wit-Gele, waarin opgenomen circa 200 Prot. Chr. wijkverplegingen. Wij mogen, aldus het verslag, het Groene Kruis niet geheel prijs geven aan de neutraliteit, doch moeten daar onze invloed blijven uitoefenen.
Voor „De Rank" te Utrecht zal een buitengewone predikantsplaats worden gesticht. Onaangenaam was de Synode getroffen door het feit, dat de Geref. Kerken aan een onlangs door hen opgerichte inrichting van dezelfde aard ook de naam van ,,De Rank" gegeven hebben. Indien dit gedaan is met het oog op de toekomstige hereniging, is dit zo erg niet.
6. De grote steden worstelen met het vraagstuk der buurtgemeenten, wijkgemeenten en onhandelbare grote kerkeraden. De Synode bespreekt de richtlijnen voor centralisatie en decentralisatie, waarover nadere publicaties zullen geschieden. Op aangrijpende wijze schilderde de praeses, hoe het pastorale werk in de grote steden met kracht ter hand genomen diende te worden. Een kerkeraad van 100 man moest uitgebreid worden tot 400 en dan doet men met zulke grote colleges nóg niets. Het is een schande, dat het pastoraal ten onder gaat. Men ga over tot decentralisatie.
7. Aan de Classicale Besturen wordt overgelaten hoe het beste de Classicale Vergaderingen kunnen voorgelicht worden omtrent de kerkelijke vraagstukken, die aan de orde zijn. Voorbereiding door „deskundigen" blijkt hier en daar gewenst, terwijl een afgevaardigde uit de Achterhoek zich beklaagt, dat hij wordt aangezien voor een propagandist der Synode. Het is goed, dat 1948 een dertigtal nieuwe leden brengt, waardoor het gehele bestel nader tot kennis van critici wordt gebracht. Zoals het nu staat, blijven er hoogstens acht leden over van hen, die de opening op 31 Oct. 1945 meemaakten.
8. Ds. Van Apeldoorn uit Londen brengt met zijn ouderling Nieulant Pelkman verslag uit van de Ned. Herv. gemeente aldaar. Zij bestaat in 1950 vier eeuwen en heeft het karakter ener vluchtelingengemeente behouden.
9. Op voorstel van ds. J. A. van Nie zal de hele materie van het huwelijk in al zijn aspecten op een volgende Synode ter tafel komen.
10. Ook zal de kwestie van de Heilige Doop ter sprake gebracht worden, naar aanleiding van allerlei vragen omtrent de Doopspractijk. Bij velen is de doop een adat, d.i. een volksgebruik, zonder enig begrip van Verbond en Sacrament.
11. De behandeling van de vraag of, en zo ja, in hoeverre een politiek ambt verenigbaar is met dat van predikant, eervol ontslagen, hetzij met of zonder emeritaatsrechten, wordt aangehouden.
12. Komt ter tafel het rapport over de reclassering. Dit is in ons verband, Chr. Prot. werk. Men zoekt nauwere aaneensluting met de Diaconie, die niet louter en alleen de armverzorging omvat. Een specifiek Hervormd cachet wil men aan deze arbeid niet geven, doch wel dat diakenen in hun hoedanigheid zich er mee bemoeien, zij het dan ook in verenigingsverband.
13. Voorgestelde wijzigingen in het Reglement op de Kosten worden verwezen naar de Algem. Syn. Commissie.
14. Over de eventuele posthume rehabilitatie van Hendrik de Cock is uitvoerig gesproken. Daar hier vele theologische en kerkrechtelijke zaken mee verband houden, wordt het eerste rapport aan een herziening onderworpen. Ondergetekende moest zijn plaats inruimen voor de secundus, zodat ik hier mijn zeer beknopt verslag moet afbreken.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 juni 1947
De Waarheidsvriend | 6 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 juni 1947
De Waarheidsvriend | 6 Pagina's