KERK, SCHOOL, VEREENIGING
NEDERLANDSCHE HERVORMDE KERK.
Drietal te Delfshaven A. Meijers te Hoogeveen; G.A. Pott te Bodegraven en S. C. van Wijngaarden te Veenendaal.
Drietal te Amsterdam: W. Deur te Schoonhoven; F.G. Hospers te Noordwijk aan Zee en W.M.A. Kalkman te Katwijk aan Zee.
Beroepen te Maassluis dr. J.J. Woldendorp te Warmond — te Brielle G.J. de Bel te Sliedrecht — te Baarland D.J. Politiek, cand. te Velp — te Kootwijkerbroek W. Zijlstra te Neerlangbroek — te Rotterdam (Kralingen) R. Bartlema te Zeist — te Oosterend H.P. Fortgens te Voorschoten — te Oud-Beijerland J.D. van 'Hof te Wilnis — te Den Ham J.E. Klomp te Oldebroek — te Enter en te Willige Langerak N. Warmolts te Wezep.
Aangenomen naar Drachtster-Compagnie J.W.F. Warners, cand. te Haarlem — naar Eindhoven F.M. Muller te Gorinchem.
Bedankt voor Oude Tange J. Kraaij te Staphorst — voor Ouddorp H.A. Heijer te Vlaardingen — voor Weesp J.G.L. Brouwer te De Meern, — voor Suameer G. Gerbrandy te Nieuw-Weerdinge.
GEREFORMEERDE KERKEN.
Beroepen te Eindhoven K. Sietsma te Schoondijke — te Midwolda R. van de Weerd, cand. te Kampen.
Aangenomen naar Koog-Zaandijk B. Ramaker te Den Post. '
Bedankt voor Lioessens K. van der Meulen te Kommerzijl — voor Warffum C. Stam te Alteveer — voor Goënga Sybrandeburen A.J. Noordewier te Westerbork — voor Schoonerwoerd H. Fokkens te Hollandscheveld.
CHRISTELIJK GEREFORMEERDE KERK.
Beroepen te Baarn P. de Smit te Boskoop.
Afscheid, bevestiging en intrede. Ds. A. Dijkstra nam Zondag 10 Juni afscheid van de Ned. Hervormde gemeente te Saaksum (Gron.) en hoopt Zondag 17 Juni intrede te doen te Losdorp (Gr.). Bevestiger: ds. J. de Jong te Spijk (Gron.).
— Ds. E.J. Mulder nam Zondag j.l. afscheid van de Ned. Hervormde gemeente te Bunschoten met een predikatie over Openb. 3 vers 11b. Na de gebruikelijke toespraken richtte de consulent, ds. E. Reeser, van Hoogland, tot hem een afscheidswoord, waarna de gemeente hem toezong Psalm 124 vers 4.
Beroepingswerk. Het zestal voor de vacature H.J. de Zwart bij de Ned. Hervormde gemeente te Scheveningen waaruit dezer dagen een drietal is; geformeerd, bestond uit de volgende predikanten: dr.J.F. Beerens, Utrecht; J.H. Buinink, Rheden; G. Groenenboer, Doetinchem; W.S. van Leeuwen, Velzen; A. Offeringa, Huizinge en J.W. Swaan, Domburg. Doordat enkele confessioneele leden van het Kiescollege verhinderd waren, werd een zestal gereformeerd van predikanten, die allen tot de Ethische richting behooren. Om deze reden brachten alle 42 confessioneele leden hun stem in blanco uit.
Prof. dr. A.J.Th. Jonker Hzn. overleden. In den ouderdom van 76 jaren is te Heerde overleden prof. dr. A.J.Th. Jonker Hzn., oud-hoogleeraar in de Theologie aan de Universiteit te Groningen. De overledene werd 14 November 1875 predikant der Ned. Hervormde gemeente te Warnsveld en diende daarna de Ned. Hervormde gemeente te Heerde (van 1878—1882), Rotterdam (van 1882—1887), Ellekom (van 1887— 1892), Dordrecht (van 1892—1902) en Heemstede (van 1902—1905). In laatstgenoemd jaar werd hij hoogleeraar te Groningen. Zijn niet sterke gezondheid dwong hem reeds in 1909 dit ambt neer te leggen, waarna hij zich te Heerde als ambteloos burger vestigde. Prof. Jonker studeerde te Utrecht, waar hij in 1877 promoveerde op een dissertatie: „De berichten van de Handelingen der Apostelen omtrent de gevangenschap van Paulus".
Van zijn hand verschenen vooral stichtelijke werken, waaronder: Het hoofdstuk der Liefde, Beter dan robijnen, Voor donkere dagen, Voor de practijk der Godzaligheid, Doodsschaduw en Morgenstond, benevens een studie over Calvinistische ingenomenheid met Rome en een commentaar op Psalm 84. Ook was hij mede-oprichter en mede-redacteur van „Theologische Studiën", waarvoor hij geregeld bijdragen leverde.
Hervormde Evangelisatie Ureterp. Men schrijft ons: „Woensdagavond 6 Juni is de Eerw. heer P.J. Visser van Leeuwarden, benoemd Evangelist te Ureterp, aan de Hervormde Evangelisatie aldaar verbonden door zijn leermeester ds. J. van Amstel, van Putten o.d. Veluwe, met een predikatie naar aanleiding van Ezeoh. 37 vers 9 en 10. Z.Eerw. sprak daarbij over: 1. het bevel; 2. de heerlijkheid van het bevel; 3. het wonderlijke van het bevel. Na in 't kort het historisch verband van den tekst te hebben aangewezen, bepaalde hij zich tot het wonder heerlijke van het profeteeren, als een werk des Geestes en van herscheppende genade, om het Woord Gods recht te mogen ontvangen en het recht te mogen uitdeden. Zoo zal er eeuwigheidsvrucht gezien worden in den tijd, Sion zal worden vergaderd, Jeruzalem zal worden gebouwd, want de Heere heeft het gesproken. Met de beste wenschen voor het werk van den Evangelist beëindigde ds. Van Amstel zijn toespraak en verzocht den heer Visser toe te zingen Psalm 134 vers 3. Hierna sprak de heer Visser een woord van dank tot den bevestiger, inzonderheid als zijn leermeester, aan wien hij veel verplicht is. Met het zingen van het laatste vers van Psalm 122: „Dat vreed' en aangename rust, en milde zegen u verblij" enz., werd de plechtige samenkomst besloten".
LINSCHOTEN. Restauratie en uitbouw van 't orgel in de Ned. Hervormde Kerk. Onze leeraar ds. D. Plantinga, deelde den 1sten Pinksterdag de gemeente mede, dat het College van Kerkvoogden en Notabelen alhier heeft besloten over te gaan tot restauratie en volledigen uitbouw van ons kerkorgel. Dit orgel wordt den 15den Juni 1928 juist een eeuw oud; het werd den 15 Juni 1828 in gebruik genomen. Het bezit een zeer mooi in rococo stijl gebouwd sprekend front, dat dan ook ongerept zal blijven. 't Geheele werk is opgedragen aan de firma J.C. Sanders en Zoon, orgelmakers te Utrecht, welke firma op het gebied van restauraties van monumentale werken een zeer goede reputatie bezit, zooals o.m. treffend gebleken is uit de restauraties van de monumentale orgels in de Walburgkerk te Zutphen, de Oude Kerk te Amsterdam, de Hervormde Kerk te Oudewater, enz. Het werk wordt geheel uitgevoerd naar de adviezen en onder toezicht van den Ned. Klokken- en Orgelraad en zal zonder tegenslag tegen October dezes jaars gereed zijn. Als bijzonderheid mag zeker worden vermeld, dat de benoodigde gelden, de som van ƒ 3000, door de gemeente vrijwillig is bijeengebracht, zonder bezwaring der kerkelijke kas.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 juni 1928
De Waarheidsvriend | 4 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 juni 1928
De Waarheidsvriend | 4 Pagina's