Gods Woord houdt stand
MEDITATIE: JEREMIA 36:32
Koud en onbewogen hoort koning Jojakim de woorden van Jeremia – hemelse woorden! – aan. Maar God geeft in Zijn trouw een herkansing om de verdiende straf te ontgaan. Voor de zoveelste keer.
Toen nam Jeremia een andere rol en gaf die aan de schrijver Baruch, de zoon van Neria. Deze schreef daarop uit de mond van Jeremia al de woorden van de boekrol, die Jojakim, de koning van Juda, in het vuur had verbrand. Nog vele woorden als deze werden eraan toegevoegd.
J eremia schrijft in opdracht van God al de profetische woorden van de voorbijgegane jaren op. Zo kan alles nog eens aan het volk en aan de koning met zijn regering worden voorgelezen. Nogmaals worden ze tot bekering geroepen. Nóg staat de deur van genade open. Lees maar vers 3: ‘Misschien zullen die van het huis van Juda luisteren naar al het onheil dat Ik hun denk aan te doen, zodat zij zich bekeren, ieder van zijn slechte weg, en Ik hun ongerechtigheid en hun zonden zal vergeven.’ Baruch, secretaris van de profeet, schrijft zorgvuldig de woorden op die Jeremia hem dicteert. Op het tempelplein leest hij tijdens een vastendag, als veel volk in Jeruzalem is samengestroomd, de inhoud van de boekrol voor.
Herkansing
God geeft in Zijn trouw voor de zoveelste keer een herkansing aan het volk om de verdiende straf te ontgaan. Uit deze trouw van God is het Schrift-geworden Woord voortgekomen. Laten we daar onze Bijbel maar op aankijken. In artikel 3 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis staat: ‘Daarna heeft God door een bijzondere zorg die Hij voor ons en onze zaligheid draagt, Zijn knechten, de profeten en apostelen, geboden Zijn geopenbaarde Woord op schrift te stellen.’ Het is Gods bijzondere zorg voor ons behoud dat we het Woord van God, de 66 boeken van de Bijbel, in handen hebben. Wat is daar veel aan voorafgegaan: eeuwenlange prediking, het telkens weer opschrijven en overschrijven van het gepredikte Woord, de vertaling van de Bijbel in talloze talen, ook in het Nederlands. Nu in 2010 opnieuw in een betrouwbare herziening van de onder ons zo geliefde Statenvertaling. Laten we de HEE- RE God prijzen om dit geweldige geschenk van het Woord. Verbum Dei manet in aeternum, het Woord van God blijft tot in eeuwigheid.
Onbewogen
Maar hoe wordt er met dit Woord van God omgegaan? Het is ronduit schokkend wat we lezen in vers 24: ‘Zij schrokken niet en zij scheurden hun kleding niet, de koning evenmin als zijn dienaren, die al deze woorden gehoord hadden.’ Koud en onbewogen wordt alles aangehoord. De koning gaat niet staan stampvoeten. Heel rustig snijdt hij iedere keer een stuk van die boekrol af. Intussen brandt het vuur niet alleen in de kachel, maar vooral in harten vol verzet en haat tegen de God van het Woord.
Koning Jojakim wil niet buigen voor de Koning der koningen. Hij is zelf een god in het diepst van zijn gedachten. Ook vandaag zien we deze reactie van verzet in de media, in moderne literatuur, aan universiteiten. Wat een wonder als de HEERE ons van deze vijand schap geneest. Immers, hoeveel preken heb ik al niet in het vuur gegooid? Hoeveel teksten heb ik als het ware weggesneden uit het Woord van God? Wanneer ik die Jojakim terugvind in mijn eigen hart, bid ik met Psalm 139: ‘Beproef mij, o God, of er bij mij een schadelijke weg is, en leid mij op de eeuwige weg!’
Tegenovergesteld effect
‘Gods Woord houdt stand in eeuwigheid, en zal geen duimbreed wijken.’ De waarheid hiervan blijkt in Jeremia 36. God gunt de leugen niet het laatste woord. Uiteindelijk is die boekverbranding van koning Jojakim een machteloos gebaar. Trouw aan Gods opdracht schrijven Jeremia en Baruch nog een keer een boekrol, die veel meer profetieën bevat dan het eerste, door Jojakim verbrande, exemplaar. Het effect van de daad van de koning is precies het tegenovergestelde van wat hij beoogt. Zo is het door de eeuwen heen gegaan. Tot op de dag van vandaag is geen boek ter wereld zo verguisd en gehaat, maar ook geen boek ter wereld zo vaak gedrukt, in zoveel talen vertaald en door zo velen gelezen als de Bijbel. Het is een teken van God in deze wereld dat de Bijbel eenvoudig niet weg te krijgen is.
Koning Jojakim werpt de boekrol in het vuur. Maar wij vragen om het vuur van het Woord, dat in ons al het onzuivere verteert en ons warm maakt voor het koninkrijk van God.
J. Hoek
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 november 2010
De Waarheidsvriend | 28 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 november 2010
De Waarheidsvriend | 28 Pagina's