Uitverkoren vreemdelingen
Petrus, een apostel van Jezus Christus, aan de (uitverkoren) vreemdelingen in de verstrooiing… 1 Petrus 1:1
In Petrus’ brieven zien we hoe ergernis over het lijden en het kruis veranderd is in verwachting. Wat een christen kan verwachten als hij gegrepen is door Gods genade, is ook nog eens direct verbonden met de heerlijkheid van Christus, die eraan komt.
Dat perspectief kleurt het leven nu. Daarom typeert Petrus zijn lezers als uitverkoren vreemdelingen in de verstrooiing.
Hartstochtelijke volgeling
In het Evangelie hebben we Petrus leren kennen als de woordvoerder. Hij weet als eerste discipel de identiteit van hun rabbi te typeren: ‘U bent de Christus, de Zoon van de levende God.’ Jezus prijst de hemel ervoor. Even later laat Petrus zich gebruiken als voertuig van de satan als hij Jezus van de lijdensweg wil weghouden. Dan klinken de scherpe woorden van de Heiland: ‘Ga weg achter Mij, satan!’ Door de kracht van de Heilige Geest is deze hartstochtelijke volgeling – door schade en schande – een dienstbare apostel geworden, vanaf de eerste vlammende pinksterpreek. In zijn brieven typeert hij zijn lezers als uitverkoren vreemdelingen.
Uitverkoren
In de (H)SV is het woord ‘uitverkoren’ aan het begin van vers 2 geplaatst. In het Grieks hoort het bij elkaar: uitverkoren vreemdelingen. Nu is het woord ‘uitverkoren’ een beladen woord in onze traditie. Als je het massief vooraan zet, is er dan wel ruimte voor de menselijke verantwoordelijkheid om Gods roep tot geloof en bekering te beantwoorden? Maak je de mens niet lijdelijk? Maar zonder dat woord dreigt er een ander gevaar: dat je als gelovige op jezelf wordt teruggeworpen. Het hangt van jezelf af of je het aanneemt en daar word je niet minder onzeker van. Wat is het tragisch dat dit vreugdevolle woord tot zoveel struikelen en gedoe heeft geleid.
Petrus gebruikt het onbekommerd voor de gemeente. Dankzij Gods verkiezende liefde zijn jullie er in al die plaatsen in Klein-Azië. Als God niet was begonnen, was er niets geweest. Maar in Zijn liefde is Hij ook met het Evangelie bij jullie gekomen. Door de Heilige Geest is het binnengekomen in jullie harten en levens. Het is dankzij ‘Zijn grote barmhartigheid’ (vs.3).
Uitverkoren betekent dat je geroepen bent in de kring van Gods genade. Je wordt overrompeld door de boodschap van de vrede met God door het kruis van Christus en door de opstanding uit de dood als een onuitwisbaar teken van ‘levende hoop’.
Uitverkoren betekent niet dat je wordt voorgetrokken. Het betekent dat je geroepen bent een voortrekker te zijn in een omgeving waar heel andere trekkrachten spelen, ‘opdat u de deugden zou verkondigen van Hem Die u uit de duisternis geroepen heeft tot Zijn wonderbaar licht’. (1 Petr.2:9)
Vreemdeling
Daarom ben je als christen ook een vreemdeling. Want als je bij Christus hoort, hoor je niet meer bij het denken van deze wereld. Als je opleeft van de toekomst die met de opstanding van Christus is begonnen en als je hunkert naar Zijn Koninkrijk van vrede en gerechtigheid, komt er iets van innerlijke afstand. We houden dan alle slechtheid, bedrog en afgunst, kwaad denken en kwaadspreken van ons af. Alle begeerten die op gespannen voet staan met het goede, eerlijke en genadige van God trekken ons niet meer. Als we andere keuzes maken, als anderen zien waar wij onze tijd aan besteden, hoe we met geld en bezit omgaan, hoe we de zondag invullen, kunnen we vreemd worden aangekeken.
Dan worden we ook een vreemde voor onszelf, want het denken van deze wereld huist ook in ons eigen hart en botst met de principes van Gods Koninkrijk. Dat vreemd-zijn hoort erbij, klinkt aan het begin van de brief en door de hele brief heen. Het is pas eigenaardig wanneer je als christen níet als vreemd wordt gezien.
Ondertussen is wel van belang wat de oorzaak van de vervreemding is. Dat wordt bepaald door ‘de besprenkeling met het bloed van Jezus Christus’ (vs.2). In de doop, als garantie daarvan, is het eigen ik meegekruisigd. Dat betekent ‘ja’ zeggen tegen Gods genade en ‘nee’ zeggen tegen eigen trots en gemak, dit vanuit de levende hoop op Gods toekomst van oordeel en genade.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 januari 2020
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 januari 2020
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's