Druk met de buitenkant
Want wat zal het een mens baten als hij heel de wereld wint en aan zijn ziel schade lijdt? Markus 8:36
Een chirurg verzekerde een dominee dat hij nog nooit een ziel was tegengekomen, terwijl hij al heel veel operatieve ingrepen bij mensen had verricht. De dominee glimlachte vriendelijk en vroeg of de dokter wel eens pijn was tegengekomen.
Het verband waarin Jezus onze ziel ter sprake brengt, is de eerste aankondiging van Zijn lijden. De discipelen dromen nog steeds van een imponerend Koninkrijk op aarde. Een rijk van vreemde – Romeinse en andere – smetten vrij. Zij zien Jezus als de grote Davidszoon al zitten op de troon, toegejuicht door velen.
Maar Hij gaat een andere weg, die van het kruis. Hij gaat door lijden tot heerlijkheid. Alleen in de navolging van Hem delen ook zij en wij in Zijn Koningsheerlijkheid. Dat is de weg van zelfverloochening en kruisdragen, de weg van sterven om te leven. In dat verband staan de woorden van Markus 8:36.
Groeiende winst
‘Wat zal het een mens baten als hij de hele wereld wint en schade lijdt aan zijn ziel?’ Wat word je er nu echt beter van als je in het horizontale vlak jaagt, om te veroveren wat je begeert? Wat is je uiteindelijke winst en voordeel? Zet dat eens af tegen de waarde van je ziel. De gebruikte werkwoorden roepen de sfeer van handeldrijven op. Van een winst-enverliesrekening. Je kunt schuren bouwen zoals die boer uit Lukas 12, je winsten zien groeien, akker aan akker trekken, maar wat baat het je als je ondertussen je ziel hebt verwaarloosd?
Onze ziel is uit zicht geraakt. Veel mensen zorgen beter voor hun lichaam dan voor hun ziel. Ze zijn drukker met de buitenkant van hun bestaan dan met de binnenkant ervan. Calvijn waarschuwde al voor het gevaar dat de dingen van deze wereld ons afleiden en zelfs wegleiden van de hoge belangen van onze ziel. Ze kunnen je dermate bekoren dat ze je verblinden. Je kunt er zozeer in opgaan dat je ermee vergaat. Denk aan de wereld van de grote successen. Er zijn zoveel ‘werelden’ om succesvol in te zijn. Maar wat baat het je als je ziel erbij inschiet?
Dieren
In onze tijd staat de ziel ter discussie. Heb ik eigenlijk wel een ziel? Voor velen zijn wij een stukje natuur. We staan op één lijn met de dieren. Er zou slechts gradueel verschil zijn. Ook de Prediker lijkt op het eerste oog zo’n materialistische blik op het leven te hebben (3:18-21). Er is weinig dat mens en dier van elkaar onderscheidt. Beide ontstaan, bestaan en vergaan.
Toch is er een groot en wezenlijk verschil. De mens is niet alleen ‘stof’, lichaam, maar ook geest. Hij is bezield. Hij bezit iets van de eeuwigheid. Hij kan gemeenschap met zijn Schepper hebben, in levendige verbondenheid met Hem staan. Als hij sterft gaat zijn geest – anders dan die van de dieren – terug naar God. Een dier hoeft zich niet tegenover Hem te verantwoorden over de wijze waarop hij zijn leven besteed heeft, een mens moet dat wel.
Wees maar bezorgd als God voor ons praktisch dood is. Als wij misschien wel opgaan in de wereld van kerk en godsdienst, maar met een ongeredde ziel.
Kostbaar geschenk
Onze ziel is een kostbaar geschenk. Hij herinnert ons aan zin en doel van het leven. Aan het waarom van ons bestaan. Hij laat zich wel degelijk voelen. Waarom anders die veelheid aan vragen over zin, betekenis en doel van het leven? Onze ziel, onze psychè, is ons levensbeginsel, ons zelfbewustzijn. Onze ziel zijn wij zelf. De Heere Jezus zegt dat Zijn ziel geheel bedroefd is (Matt.26:38).
In onze tekst slaat Hij alarm. Hij stelt een vraag en vraagt om antwoord. ‘Och Heer’, och werd mijn ziel door U gered.’ Daartoe is Hij ook gekomen. ‘Ik kan de prijs der ziele, dat rantsoen aan God, in tijd noch eeuwigheid voldoen.’ Christus kan dat wel. Hij deed het ook. Wat heb ik tot lossing van mijn ziel? Christus. Nu wordt Jezus' vraag anders. ‘Wat schaadt het mij als ik heel de wereld verlies, maar mijn ziel behoud?’
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 november 2023
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 november 2023
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's