Muziek
In de zogenaamde Gouden Eeuw werd er in onze grote steden, en met name in Amsterdam, veel gemusiceerd. De toenmalige stadsorganisten van de grote stadskerken waren voor het muziekleven van de stad van grote betekenis. Ze speelden niet alleen dagelijks op de hoofdorgels van de stad, maar ze waren vaak ook beiaardier. Zo moesten ze dikwijls psalmen spelen om de mensen met de melodieën bekend te maken. Bovendien vervulden ze een belangrijke rol bij bespelingen die op het stadhuis moesten worden gegeven, als er hoog bezoek was in de stad. Daarbij waren vaak allerlei ensembles betrokken. Tot op heden is hieraan niet zoveel aandacht besteed. Dat is tevens de reden dat muziek uit die tijd veel minder bekend is en daardoor ook bijna niet wordt uitgevoerd, althans als het gaat om de werken van Nederlandse componisten. Dit is niet terecht, want er blijkt wel degelijk een hoogstaande muziekcultuur te hebben bestaan. Door middel van een interessante cd, die onlangs is verschenen, kunnen we hiervan volop kennisnemen. We komen hiermee tevens in aanraking met muziek van een aantal onbekende componisten die of in Amsterdam gewoond en gewerkt hebben, of destijds daar hun muziek lieten drukken en/of uitgeven.
Een viertal jonge musici heeft de moeite genomen een ensemble te vormen. Samen hebben ze een cd gemaakt met veel onbekend werk, dat echter zeer boeiend blijkt te zijn. Het ensemble Postscript wordt gevormd door Aysha Wills (traverso), David Westcombe (traverso), Octavie Dostaler-Lalonde (cello) en Artem Belogurov (harpsichord). Zij spelen op muzikale wijze en met hoorbaar veel inzet en musiceerplezier werken van Carl Rosler (Sonata), Servaas de Koninck (Pieces from Suites and Trios), Sybrand van Noordt (Sonate I), Conrad Friedrich Hurlebusch (Fuga), Johann Christian Schickhardt (Sonate IV), Jacob Klein (Sonata I), Willem de Fesch (5 Duets), Pietro Locatelli (Sonata II) en Antoine Mahaut (Sonate VI).
Het tekstboekje bij deze cd is keurig uitgegeven en staat vol met informatie over de genoemde componisten, hun leven en werk. De opnamen werden gemaakt in de Waalse Kerk van Amsterdam en de cd kreeg dan ook als titel mee ‘Postscript à Amsterdam’. Op deze aanbevelenswaardige cd is weliswaar geen kerkmuziek opgenomen, maar ik vind de muziek erop zo interessant dat ik de lezers deze opnamen niet wil onthouden. Met de aankoop van deze cd kunnen we kennisnemen van hoe er in de Gouden Eeuw, en ook daarna, in onze grote steden werd gemusiceerd. De cd (bestelnummer TTk0097) is een uitgave van platenlabel TRPTK (triptik) en kost € 20.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 juli 2024
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 juli 2024
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's