Het Evangelie centraal
The Gospel Coalition is ook in Nederland actief
Auteurs als Tim Keller en John Piper worden veel gelezen en beïnvloeden veel predikanten. Daaraan merken we de invloed van het zogeheten ‘nieuwe calvinisme’ in ons land. The Gospel Coalition, het bekendste platform van de nieuwe calvinisten, heeft tegenwoordig ook een Nederlandse tak.
De afgelopen decennia zien we wereldwijd een opmerkelijke herleving van het calvinisme. De Gospel Coalition is nu ook in ons land actief. Wat is het doel van deze coalitie van christenen? Wat voegt deze beweging toe aan al die andere christelijke organisaties die er zijn?
Zoals de naam al zegt, is TGC Nederland opgericht om christenen in Nederland, christenen uit verschillende kerken en kerkelijke tradities, te verenigen rond het Evangelie. Dit verlangen komt voort uit de overtuiging dat het voor christenen van cruciaal belang is om onderscheid te maken tussen hoofd- en bijzaken. De hele Bijbel is het onfeilbare en betrouwbare Woord van God en dus gezaghebbend, maar sommige gedeelten wegen wel zwaarder en liggen dichter bij het hart van God dan andere gedeelten.
Vanuit de kern
Paulus wijst daarop in 1 Korinthe 15:3-5. In dit hoofdstuk gaat hij in op misvattingen die bij de christenen in Korinthe leefden over de lichamelijke opstanding. En voordat hij dat doet, herinnert hij hen aan de kern van zijn boodschap, aan wat hij ‘ten eerste’ heeft verkondigd: het Evangelie, het goede nieuws. En wat is dat goede nieuws? Een boodschap over de Heere Jezus en over wat Hij gedaan heeft. Dat Hij is gestorven voor onze zonden, is opgestaan en is verschenen. Dat is voor Paulus de kern. Daar moet het eerst en vooral over gaan (‘ten eerste’), steeds weer.
Dat betekent niet dat andere bijbelse thema’s onbelangrijk zin. Deze moeten echter wel belicht worden vanuit de kern, vanuit Christus. Dan krijgen ze de juiste plek en hun diepste betekenis. Het Evangelie is niet het ABC van het geloof, maar het A-Z van het geloof. Of om ds. G. Boer te citeren: ‘Alle leerstukken staan, hoewel niet op gelijke afstand, in geestelijk verband met Hem, Die de Weg, de Waarheid en het Leven is.’
Als we de brieven van Paulus doorlezen, dan zien we wat ‘evangeliecentrisch’ in de praktijk betekent. Paulus kan niet over de kerk (Ef.2-4), de uitverkiezing (Ef.1), de heiliging (Rom.6), het huwelijk (Ef.5), Israël (Rom.9), de wederkomst (1 Thess.4) of over welk ander thema dan ook spreken buiten de Heere Jezus om. Steeds weer wijst hij op Hem en Zijn werk.
Vernieuwing
De Gospel Coalition is opgericht om christenen eraan te herinneren dat het niet genoeg is om de hele Bijbel te aanvaarden als het Woord van God om ons daardoor te laten leiden, maar dat we ook recht moeten doen aan wat de Bijbel centraal stelt: het Evangelie van Jezus Christus.
Zo’n ‘evangeliecentrische’ manier van denken en leven is echter niet vanzelfsprekend. Wat de kerk in de tijd van de Reformatie nodig had, heeft de kerk ook vandaag nodig: vernieuwing door de kracht van het Evangelie. En wel om drie redenen.
Kwijt
Allereerst is er altijd het gevaar om het juiste zicht op het Evangelie zelf kwijt te raken. Waar gaat het eigenlijk om in het Evangelie van Jezus Christus?
Juist in onze tijd is daarover veel verwarring. Ik denk bijvoorbeeld aan de ontwikkelingen bij de Evangelische Omroep, die symptomatisch zijn voor de kerk in Nederland. ‘Over Jezus spreken’ wordt gelijkgesteld met het Evangelie doorgeven.
Ook denk ik aan de recente boeken van N.T. Wright en Reinier Sonneveld over het kruis, waarin de klassieke verzoeningsleer gevaarlijk wordt gerelativeerd of geherinterpreteerd.
Bij dat kwijtraken van het juiste zicht op het Evangelie gaat het ook altijd over onszelf. Als zondaren zijn we voortdurend geneigd om het Evangelie van ons af te houden of te vervormen. Dat doen we ofwel door wetticisme (moralisme), ofwel door antinomianisme (relativisme). In beide gevallen proberen we onszelf te redden in plaats van ons door Christus te laten redden. Iedere generatie heeft het opnieuw nodig om het Evangelie te ontdekken: Gód redt ons door Zijn Zoon, Die voor zondaren is gestorven en opgestaan.
Context
In de tweede plaats is er het gevaar dat het Evangelie niet genoeg doordringt tot de seculiere hoorder of verkeerd wordt opgevat. Daarom speelt naast het Evangelie ook de context een belangrijke rol in de missie en visie van de Gospel Coalition. Hoe kunnen we het Evangelie zo verwoorden dat het ook echt binnenkomt bij seculiere (kerk)mensen van de 21e eeuw? En hoe kun je in onze tijd een evangeliecentrische gemeente zijn? We kunnen hier veel leren van Tim Keller en vooral van zijn hoofdwerk Centrum Kerk. Niet als kant-en-klaaroplossing, maar als een hulpmiddel om deze vragen voor onze eigen context te doordenken.
Bij ons
In de derde plaats is er het gevaar dat we het Evangelie veronderstellen en dat het niet echt doorwerkt in ons persoonlijke leven of in het leven van onze gemeente. Wat Paulus schrijft in 1 Korinthe 15, isook spannend en confronterend. Want wat is bij ons het ‘eerste’? Waar zijn wij vooral druk mee, in ons persoonlijke leven, in de gemeente? Wat verbindt ons met andere christenen? Dat we op dezelfde manier tegen de kerk aankijken? Dat we dezelfde doopvisie hebben? Dat we elkaar herkennen op het punt van de liturgie, de levensstijl, de verhouding tot de cultuur? Dat we Israël niet vergeten? Het is allemaal belangrijk, maar Paulus noemt het in 1 Korinthe 15:3-5 niet. Het moet ‘ten eerste’ over Christus gaan.
Natuurlijk hoeft dat elkaar niet uit te sluiten. En toch moet je regelmatig ook zeggen wat de Schotse theoloog John Duncan eens zei: ‘I am first a Christian, next a Catholic, then a Calvinist, fourth a Paedobaptist, and fifth a Presbyterian and I cannot reverse this order’. ‘Ik ben eerst een christen, daarna een katholiek (in dit verband is dat iemand die de geloofsbelijdenissen van de Vroege Kerk van harte onderschrijft), dan een calvinist, ten vierde een voorstander van de kinderdoop en ten vijfde een presbyteriaan en ik kan deze volgorde niet omdraaien.’
Dat is precies waar het de Gospel Coalition om gaat. Laat wat het zwaarst is ook het zwaarst wegen: de Heere Jezus Christus en het leven uit Zijn dood en opstanding. Dat zal de kerk in Nederland – en dus ook de Nederlandse samenleving – tot zegen zijn.
Basisdocumenten
Op de website van TGC Nederland (www.tgcnederland.nl) staan allerlei artikelen waarin de evangeliecentrische visie op verschillende terreinen concreet worden gemaakt. Er is ook een Nederlandse vertaling te vinden van de basisdocumenten van de Gospel Coalition, geschreven door D.A. Carson en Tim Keller. Op 27 en 28 mei vindt DV de eerste conferentie van TGC Nederland plaats. Doel van de conferentie is toerusting en ontmoeting.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 januari 2020
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 januari 2020
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's