Verbonden met Oost-Europa
Stichting HOE richt zich in het bijzonder op mensen aan de rand van de maatschappijHet begon in 1976 met het smokkelen van bijbels. Nu richt stichting HOE zich op gemeenteopbouw, diaconaat en evangelisatie in Oost-Europa. Kenmerkend voor HOE is dat ze werkt vanuit verbondenheid. Dit is de centrale waarde in allerlei verbanden.
De Stichting Hulp Oost Europa (HOE) hecht enorm veel waarde aan verbondenheid. Als relatief kleine stichting, met drie fte aan medewerkers, kan ze haar werk niet uitvoeren zonder de onmisbare inzet van tientallen vrijwilligers. Daarnaast is samenwerking met onze partners essentieel voor ons werk. Maar het zou niet kunnen zonder financiën, zonder onze donateurs. Het is ook belangrijk om in ons werk af te stemmen met andere organisaties. Om op een adequate manier ons werk te kunnen doen, is verbondenheid binnen de organisatie natuurlijk ook heel belangrijk.
Partners
Al bijna vijftig jaar zijn we als stichting betrokken op landen in Oost-Europa. Het begon in 1976 met het smokkelen van bijbels. Hierdoor zijn jarenlange relaties ontstaan. Toen in 1989 het IJzeren Gordijn scheurde, kon men beginnen met het restaureren en bouwen van kerken. Nu richten we ons op gemeenteopbouw, diaconaat en evangelisatie, met daarnaast bijzondere aandacht voor de Roma’s, die vaak niet geaccepteerd worden door de maatschappij. We willen ons werk doen in het spoor van de Heere Jezus, Die in het bijzonder zorg had voor mensen die leefden aan de rand van de maatschappij.
Het zijn meestal bestaande kerken en organisaties die we ondersteunen. Bij uitzondering kan individuele hulp geboden worden, bijvoorbeeld aan evangelisten. De projecten zijn niet van ons, het eigenaarschap ligt altijd bij de partners. Zij dienen project-aanvragen in, zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van projecten en leggen verantwoording af over de financiën en de voortgang van de projecten.
Werkbezoeken, die vrijwilligers afleggen, versterken de verbondenheid met elkaar. Tijdens deze ontmoetingen kan er van hart tot hart met elkaar gesproken worden, komen moeiten en zorgen in beeld en kan een gezamenlijke zoektocht naar oplossingen starten. Wat is het goed om elkaar te stimuleren en motiveren. Hoewel online contact waardevol is, is persoonlijk contact onmisbaar voor het ervaren van echte verbondenheid. Aleksander, evangelist onder de Roma’s en zelf ook een Roma, zei over vrijwilliger ds. Johan het Lam: ‘He is almost a gipsy when he is with us.’ (Hij is bijna een zigeuner als hij bij ons is.) Dan wordt vooral de verbondenheid in Christus ervaren en vallen allerlei verschillen en grenzen weg.
Zelfredzaam
Samenwerken met de partners en hun context kennen en begrijpen is erg belangrijk. Dat gebeurt bijvoorbeeld door middel van de online training Local Resource Mobilization (LRM). In deze training ligt de focus niet op wat de partners missen, maar juist op de middelen die ze zelf ter beschikking hebben. Zo worden partners ondersteund om te komen tot ontwikkeling en zelfredzaamheid. Zonder een vertrouwensrelatie kunnen we geen goede resultaten bereiken. We werken immers samen met wie we vertrouwen, bouwen met wie we vertrouwen en leren van degenen die we vertrouwen.
Een ander voorbeeld van nauwe samenwerking is het KaTeM project. Er is een catechesemethode ontwikkeld door theologiestudenten van de universiteit in Cluj, waarbij predikanten in Roemenië feedback geven. Dit proces wordt onder verantwoordelijkheid van HOE begeleid door ds. Bernard van Vreeswijk en Herman van Wijngaarden namens de HGJB. De GZB heeft ook bijgedragen aan de ontwikkeling van deze methode. Momenteel werken we aan de implementatie van deze methode.
Predikanten vanuit Hongarije en Nederland ontmoeten elkaar tijdens conferenties in Mátraháza en Nederland, conferenties die samen met de Gereformeerde Bond belegd worden.
Veelkleurig
Deze contacten verrijken ook onze vrijwilligers. Ze leren wat het betekent om kerk te zijn in een andere context. Sommige kerken hebben een vergelijkbare liturgie en het geeft een bijzonder gevoel van geestelijke verbondenheid als we samen met hen de psalmen zingen, al is het in verschillende talen. Wat is het ook verrijkend om een dienst van baptisten of Roma’s mee te maken. Dan kun je onder de indruk komen van hun bevlogenheid en enthousiasme. Zoals Paulus God dankte en moed vatte toen hij de broeders in Rome zag. Zo wordt iets ervaren van de eenheid en veelkleurigheid van de kerk van Jezus Christus.
Gezamenlijke missie
Stichting HOE is verder nauw verbonden met andere organisaties die gericht zijn op Oost-Europa. In het Christelijk Platform Oost-Europa (CPOE) zijn 41 organisaties ondergebracht, waaronder KOEH en Dorcas. Doel van het platform is de samenwerking tussen organisaties in Nederland en in de landen in Centraal- en Oost-Europa te verbeteren. Er zijn verschillende onderzoeksgroepen, bijvoorbeeld kindontwikkeling en Oekraïne. In juni werd in Cluj, Roemenië, een conferentie gehouden waar afgevaardigden van de verschillende organisaties en hun partners toegerust werden, van elkaar leerden en elkaar ontmoetten. Het thema van de conferentie, Inspiration for change, moving forward together in faith (Inspiratie tot verandering, samen vooruitgaan in geloof), benadrukte dat we geen concurrenten zijn, maar een gezamenlijke missie hebben.
Gesponsord
Van oudsher heeft stichting HOE een sterke verbinding met de Nederlandse Hervormde Kerk. Die verbinding uit zich onder andere in collectes die gehouden worden, acties van zondagsscholen en jeugdgroepen, presentaties en diaconale werkvakanties. Zulke vakanties bevorderen niet alleen de betrokkenheid van jongeren op het werk in Oost-Europa, ze hebben tegelijk een positieve uitwerking op de hele gemeente.
Een specifiek project dat de relatie versterkt, is Pentru Bunica, waarin ouderen in Roemenië gesponsord worden. Ook op scholen krijgt het werk in Oost-Europa aandacht, zodat er bewustwording ontstaat. En verder zijn er bedrijven die ons werk ondersteunen, vaak met grote giften. Regelmatig krijgen we legaten. En natuurlijk zijn er de individuele betrokkenen die ons financieel steunen en bidden voor Oost-Europa. Hun betrokkenheid is van onschatbare waarde en zorgt ervoor dat wij ons werk kunnen continueren.
Stichting HOE kan haar werk niet doen zonder dat ongeveer 85 vrijwilligers zich belangeloos inzetten voor dit werk. Sommigen doen dit al vele jaren lang. Er zijn kantoorvrijwilligers, die bijvoorbeeld een deel van de administratie en boekhouding overnemen, maar ook verschillende werkgroepen: per regio in Oost-Europa, voor fondsenwerving en publiciteit, een commissie gemeenteopbouw en een commissie jongerenwerk.
Uiteraard is verbondenheid met elkaar binnen de organisaties nodig om ons werk goed te kunnen doen. Het gaat dan om de kantoormedewerkers, het bestuur, de raad van toezicht en de verschillende werkgroepen.
We voelen ons vooral verbonden vanuit de bijbelse opdracht om onze naaste in Centraal- en Oost-Europa te ondersteunen in diaconaat en gemeenteopbouw. Daarom is ons voortdurend gebed of de Heere Zijn Koninkrijk wil versterken en uitbreiden in Centraal- en Oost-Europa. Tot ieder die hierbij betrokken is, zegt de Koning (Matt.25:40): ‘Voorwaar, Ik zeg u: voor zover u dit voor een van deze geringste broeders van Mij gedaan hebt, hebt u dat voor Mij gedaan.’
Ware vrijheid
‘Dit is onze vrijheid, wanneer wij onderworpen zijn aan de waarheid; en die waarheid is onze God Zelf, Die ons bevrijdt van de dood, dat wil zeggen, van de toestand van de zonde. Want de Waarheid, Die Zelf als mens spreekt tot hen die in Hem geloven, zegt: ‘Als u in Mijn woord blijft, bent u werkelijk Mijn discipelen, en u zult de waarheid kennen, en de waarheid zal u vrijmaken.’ ( Joh.8:31-32) Want de ziel geniet niets met vrijheid, tenzij ze er veilig van geniet.
Nu is niemand veilig in het genieten van goederen die tegen zijn wil verloren kunnen gaan. Maar niemand kan waarheid en wijsheid tegen zijn wil verliezen, want niemand kan er fysiek van worden gescheiden. Wat ons scheidt van waarheid en wijsheid is een verdorven wil die van minderwaardige dingen houdt, en niemand wil iets onvrijwillig.
We kunnen er daarom allemaal in gelijke mate samen van genieten; de waarheid kent geen beperkingen of gebreken. Zij verwelkomt allen die haar liefhebben en die niet jaloers zijn op elkaar. Zij behoort hen allen toe en zij is trouw aan ieder van hen. Niemand zegt tegen de ander: ‘Achteruit, zodat ook ik dichterbij kan komen! Doe uw handen weg zodat ook ik haar kan omhelzen!’ Allen houden zich aan haar vast en allen raken hetzelfde aan. Haar voedsel is niet in porties verdeeld. U drinkt er niets van wat ik niet kan drinken (…). U neemt er iets van en toch blijft zij voor mij onaangeroerd. Wanneer u haar adem inademt, wacht ik niet tot u uitademt zodat ik haar adem kan inademen. Geen enkel deel ervan wordt ooit het eigendom van iemand. Integendeel, zij is er in haar geheel voor iedereen tegelijk.’
Aurelius Augustinus, De libero arbitrio, 2.14.37.144-146
(vertaling HD)
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 november 2024
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 november 2024
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's