Het kruis, absurd voor Joden
Struikelblokken voor het geloofsleven (5)
Het Evangelie van de Heere Jezus is niet moeilijk of zwaar. Het verkondigt ons behoud. Ieder die in de gekruisigde Christus gelooft, wordt behouden. Toch is het Evangelie van de gekruisigde Christus voor de Joden als volk niet aanvaardbaar. Het klopt niet met hun denken.
Het Evangelie is een kracht van God (1 Kor. 1:24). Het richt de gebogene op, het brengt de gevangene vrijheid en vreugde aan de treurige. Het doet de zuchtende mens in lofzangen uitbreken. De verwachtingen van de Joden breken er echter op stuk. Hun theologie veroordeelt het en hun godsdienstige inzet kan er niets mee.
Dwaasheid
Zeker, het Evangelie heeft voor elk mens in eerste instantie iets ontnuchterends. Je hebt de neiging om erom te lachen: ‘Moeten wij mensen zalig worden doordat de Zoon van God mens is geworden en Hij als een misdadiger aan het kruis sterft? Wat absurd. Het zal wel.’ De wetenschapper, de techneut en de filosoof zien daar zomaar de zin niet van in.
Voor de Joden is het niet alleen absurd en vreemd om zalig te worden door de gekruisigde Christus.
Dat Evangelie is voor hen zonder meer een struikelblok (1 Kor.1:23) Zij verwachten een messias in duidelijke koningsgestalte; één, die kracht en leiderschap vertoont, de wereld versteld zal doen staan en Israël op de kaart zal zetten. Jezus past niet in hun plaatje.
Als Hij lijden en dood aankondigt als de noodzakelijke weg die Hij moet gaan, zien ze dat totaal niet zitten. Dat Hij Zichzelf als Zoon van God bekendmaakt, is voor hen je reinste godslastering. Hij schrijft er Zijn doodvonnis mee. Ze ergeren zich dood aan Jezus. De roep ‘Kruisig Hem’ komt uit een paar monden en klinkt al snel uit (zo ongeveer) de mond van allen.
Het trieste is dat Israël als volk daarna en-bloc bij deze opvatting lijkt te blijven. Ze komen er niet meer uit los. Zeker, er zijn honderden, zelfs duizenden uitzonderingen. Dat lezen we alleen al in het bijbelboek Handelingen. Maar de hoofdlijn bij de Joden is er één van verharding (Rom.11:25). Dat is tot op de huidige dag zo.
Waarschuwing
Dit is leerzaam voor ons allemaal. Met name als wij zelf reserves tegen het Evangelie hebben en wij niet zo gemakkelijk in de gekruisigde Christus geloven. Laten we bedenken dat het ook bij ons zo kan zijn dat de gekruisigde Christus niet rijmt met onze opvattingen, verwachtingen en theologische inzichten. Dat kan je in een soort heilige verontwaardiging en godsdienstige veroordeling doen afkeren van Hem. Maar je brengt er jezelf mee in het donker. Israël als natie maakt dat mee. Laat het een waarschuwing voor ons zijn.
We zijn er beter mee af wanneer het Evangelie op ons afkomt, over ons heenspoelt en al ons theologische weten, onze verwachtingen en opvattingen eronder komen te liggen. Het is beter voor ons wanneer de gekruisigde Christus ons denken, weten, voelen en willen gaat bepalen. Daar worden we een totaal ander mens van. We ontwaren meer zonden bij onszelf en we vermoeden een grotere schuld bij onszelf dan we tot hiertoe kenden.
We signaleren echter ook Gods liefde en genade helder en duidelijk. Want God heeft Zijn eigen Zoon niet alleen beloofd, maar Hij is ook werkelijk mens geworden. Hij heeft echt onze zonden op Zich genomen en onze straf gedragen door aan het kruis te sterven.
In een handomdraai
Hoe het zover komt dat mensen zelf het Evangelie niet langer beoordelen, maar zich er door laten beoordelen? Het kan in een handomdraai veranderen. Saulus van Tarsen heeft het meegemaakt.
Binnen de kortste keren was het zijn vraag: ‘Heere, wat wilt U dat ik doen zal?’ Joden gaan het als volk nog een keer meemaken (Rom.11:25). We mogen erom bidden en er verlangend naar uitzien.
Het is altijd een heerlijk iets wanneer mensen het Evangelie van Christus onderkennen als een kracht van God tot zaligheid. Het zal wel heel bijzonder zijn als dit Evangelie een nationale omkeer zal bewerkstelligen. Zij die het Evangelie niet langer als struikelblok maar als kracht van God kennen, hebben er de grootste verwachtingen van.
Struikelblokken
Allerlei struikelblokken kunnen de loop van het Evangelie belemmeren. Welke zijn dat en hoe worden ze opgeruimd? Deze week gaat het over Christus, Die als Gekruisigde een struikelblok voor Joden vormt.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 februari 2020
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 februari 2020
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's