Geloven in het lege graf
Daarna is Hij verschenen aan meer dan vijfhonderd broeders tegelijk, van wie de meesten nu nog in leven zijn, maar sommigen ook zijn ontslapen. 1 Korinthe 15:6
Een christen staat midden in de wereld. Wie tot geloof komt, is de invloed van deze wereld niet zomaar kwijt. Sterker nog: we worden als gelovigen dagelijks beïnvloed door het denken van onze tijd.
We staan immers midden in de samenleving en ademen de tijdgeest in. En dat is niet zonder gevaar. Paulus leert ons dat er met (het geloof in) de opstanding veel op het spel staat.
Verschijning
De verschijning waar Paulus verslag van doet, staat namelijk in een verreikend en daarmee verrijkend perspectief. Het bewijst ons de zekerheid van de opstanding van de Heere Jezus. In de mond van twee of drie getuigen zal alle woord bestaan. Paulus treedt hiermee de Korinthiërs onbevangen tegemoet. Hij weet dat geloof in de opstanding in deze stad not done is. Het juk van het heidense meerderheidsdenken drukt zwaar op de christenen van Korinthe. Ze dreigen eronder te bezwijken.
Paulus komt met een steekhoudend bewijs, namelijk met een ooggetuigenverslag. Honderden ooggetuigen worden opgevoerd. Wie is er nu dwaas? Er is bewijs te over!
Hier blijkt dat de Heere Jezus in deze verschijning niet alleen die vijfhonderd broeders op het oog had, maar ook die gemeente van de Korinthiërs, in de branding van het opstandingsongeloof. Want we denken toch niet dat Paulus deze getuigen had opgevoerd als hij ze niet ‘op had kunnen roepen’? Hij zou zichzelf volstrekt ongeloofwaardig hebben gemaakt. De Heere Jezus had in Zijn verschijning ook ons op het oog, wij die in de branding staan van het opstandingsongeloof in de wereld en soms zelfs in de kerk, opdat we Hem kennen en de kracht van Zijn opstanding.
Ingewonnen
Paulus benoemt dat de meesten van deze ooggetuigen nog in leven zijn. Ga hen het maar vragen, zegt hij daarmee eigenlijk. Dit Woord geeft hij door en de Geest paart zich aan dit Woord, opdat we Hem kennen. Want dat is wel nodig. Voor het opstandingsevangelie moeten we ingewonnen worden. Het wereldse denken sluipt de gemeente van Korinthe binnen. Om hen heen gelooft niemand er in. Het Griekse denken minacht het lichaam en stelt het geestelijke boven het lichamelijke. Met een lichamelijke opstanding kunnen ze niets en willen ze niets. Zie maar overeind te blijven met je opstandingsgeloof als je de tijdgeest tegen hebt. Zien we hierin trouwens ook niet een verwoede poging van Gods tegenstander? Hij die het op Golgotha en in de graftuin af moest leggen tegen onze Heiland, maar die niet opgeeft zolang zijn tijd nog is?
Perspectief
Heel subtiel treedt Paulus in die geestelijke strijd van de Korinthiërs door hier nog een kort zinnetje aan toe te voegen: ‘maar sommigen ook zijn ontslapen’. Ja, wat nut ons de opstanding van Christus, als je, na Hem als de Opgestane ontmoet te hebben, toch de ogen moet sluiten? Is het voortgaande sterven van gelovigen na Pasen niet het ultieme tegenbewijs van de opstanding van Christus? Er verandert niets. Althans, zo lijkt het.
Opvallend dat Paulus dan het woordje ‘ontslapen’ gebruikt. Het verbindt de opstandingskracht van Christus aan de macht die Hij heeft over de gestorvenen. Paulus gebruikt het Griekse woordje dat raakt aan slapen. Zoals Jezus ooit zei: ‘Lazarus slaapt.’ De dood heeft niet het laatste woord, want de Opgestane beschikt over opstandingskracht. Hij roept wakker uit de dood.
Wie dit niet leerde geloven, gelooft tevergeefs. Dan ben je ook je zonden niet kwijt. Het pak van onze zonden rolde in het open graf van de Opgestane, of we zijn nog gedoemd de straf op de zonden zelf te dragen. Wie zijn zonden kwijtraakte aan de opgestane Levensvorst heeft perspectief. Met het oog op geliefden die ontslapen zijn. En voor ons, als wij zelf gaan slapen.
Zondagavond belijden we samen weer: Ik geloof in de wederopstanding der doden. Verbonden met die vijfhonderd gelovigen van destijds. Verbonden met ons Hoofd in de hemel. Hij leeft en wij met Hem!
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 april 2020
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 april 2020
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's