Stanley Hauerwas Brieven aan mijn peetzoon. Uitg. KokBoekencentrum, Utrecht; 144 blz.; € 16,99.
‘Een basisfeit over het leven drong door tot mijn jonge bewustzijn.’ Aan het woord is de Amerikaanse ethicus Stanley Hauerwas. Hij vertelt over de begrafenis van een oude man in de gemeente waarin hij opgroeide. Op dat moment wordt hij zich voor de eerste keer bewust van zijn eigen sterfelijkheid. En nu schrijft hij erover in een brief aan zijn peetzoon Laurie Wells, zoon van het Britse theologenechtpaar Wells. Dit stel heeft Hauerwas gevraagd om als peetvader elke doopverjaardag van Laurie hem een brief te sturen. Zestien brieven schrijft Hauerwas vervolgens. Deze zijn nu gebundeld en uitgegeven.
Het zijn veertien brieven op de doopverjaardag en een in- en uitleidende brief. Het citaat over de bewustwording van zijn eigen sterfelijkheid komt uit de brief die gaat over ‘hoop’. Hauerwas heeft ervoor gekozen zijn peetzoon telkens te schrijven over een bepaalde deugd. Dat levert mooie passages op. Met name als hij verhalend put uit zijn eigen leven, zoals het moment van de begrafenis van de oude man. Het merendeel van de inhoud is echter niet verhalend, maar meer abstract. De toon is losjes, maar doet toch denken aan het academische werk van Hauerwas: qua thema’s,
Mooi vind ik dat Hauerwas in lijn met het denken van Alasdair MacIntyre aansluit bij de deugdethiek om zo te komen tot (christelijke) karaktervorming. Het denken vanuit de deugden is verademend in een tijd waarin meestal geredeneerd wordt vanuit (mensen)rechten. Het is ook inspirerend voor lezers om op deze wijze vorm te geven aan een stukje onderwijs, gekoppeld aan de doop.
Een vraag die ik daarbij wel heb, is of de vorm hier voldoet. Al in de tweede brief is Hauerwas zich bewust van het feit dat ze waarschijnlijk uitgegeven zullen worden. Richt hij zich werkelijk tot Laurie of vooral tot een breder publiek?
Ik rond af met de opmerking dat ik inhoudelijk de balans wat onevenwichtig vind. In de brieven komt nadrukkelijk, om met het doopformulier te spreken, de ‘nieuwe gehoorzaamheid’ naar voren. Maar de notie ‘tenzij wij opnieuw geboren worden’ komt eigenlijk niet aan bod. Dit neemt niet weg dat deze brieven heel wat levenswijsheid bevatten en ze daarom zeker het lezen waard zijn.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 juli 2020
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 juli 2020
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's