Globaal bekeken
Uit een meditatie van dr. M. Verduin in Ecclesia (Orgaan van de stichting Vrienden van Dr. H.F. Kohlbrugge) over Jesaja 5:6: ‘Ik zal de wolken gebieden…’:
‘Grote droogte’, zo begint Jeremia 14. Een meervoud staat er: ‘droogten’. Het Hebreeuwse woord betekent ook ‘verhinderingen’. Verhinderd wordt dat zaad ontkiemt, dat er fris gras groeit. De agrariërs kunnen hun wintervoorraad hooi niet binnenhalen. Sloten, plassen, poelen voor het wild vallen droog. De waterstand in de rivieren is verontrustend laag. Grote zorgen zijn er om allerlei gewassen. Mens en dier worden gehinderd… De overheid verbiedt het land te besproeien.
Er waren al zoveel verhinderingen vanwege het corona-virus. Met alle gevolgen van dien. En nu dit nog bovendien: droogte. ‘Toevallig’, zegt men. Het ene valt met het andere samen. ‘De natuur is van slag.’ Dat moet de verklaring zijn van wat er gaande is. Jeremia bedenkt geen verklaring, maar hij geeft door wat de Here zegt: In jullie dorst naar de afgoden en niet naar Mij, heb je dit over jezelf afgeroepen. Dorst naar… En het mocht veel kosten. Dat klopt: afgoderij is duur! Dat is ‘normaal’. Als een leger ‘nomaden’ zijn we overal heen gezworven. Weg uit onze betonnen huizen. Met sleurhutten of campers. Nooit was het ver genoeg.
God-economie kon via de vliegmaatschappijen en cruise-boekingen op talloze aanbidders rekenen. De welvaart was onze weldoener. De hoog-conjunctuur richtte een dis aan. Vakantiegeld, kinderbijslag en pensioen volgden ons elke dag. De familie ‘Doorsnee’ ging (gaat) ervan uit dat we in ‘het huis van Baäl’ kunnen verblijven tot onze crematie. Nadat heel veel was weggevallen en omgevallen, sprak onze ministerpresident de intelligente woorden: ‘Samen komen we er wel uit; volhouden!’ Dit gezegde is in verschillende versies ons hele land door herhaald. Wij moeten en zullen laten zien dat wij de baas zijn. Een Bijbellezer – wanneer deze tenminste gelooft wat er in de H. Schrift staat – weet dat we zo vast en zeker de mist in gaan.
‘Sinds we God op non-actief hebben gesteld en Hem zijn schepping uit handen hebben gerukt, zijn we ons meesters van ons lot gaan wanen. Het leven was maakbaar en zelfs de dood zetten we naar onze hand’ (NRC).
Valse profeten zeiden nog niet zo lang geleden, toen we elkaar een ‘gelukkig Nieuwjaar’ wensten: Het gaat goed, steeds beter! Economisch gezien, sinds de financiële crisis, geweldig! En ineens… Nauwelijks een paar maanden verder, een aardschok, wereldwijd: een crisis die de voorgaande ver overtreft. Nooit zo erg sinds de Tweede Wereldoorlog. Een samenloop van omstandigheden? Dat zegt Jeremia niet. Ach, Jeremia, hij was altijd al een zwartkijker, een spelbreker. Dat zal waar zijn; deze pessimist heeft echter niet lachend toegekeken, maar ernstig voor zijn volk gebeden om ontferming en een beroep gedaan op Gods Naam en op zijn Verbond (vs. 21). De Here zei echter: ‘Bid niet voor dit volk ten goede’ (11). Ik ben geen EHBO’er, alleen goed in nood gevallen, laten je zelfgemaakte goden je nu maar redden en je terugbrengen naar wat je ‘normaal’ noemt. •••
Iemand reikte mij een treffend voorbeeld aan over geloof in de kracht van het gebed. Tijdens een van de interkerkelijke gebedsbijeenkomsten die vanwege het coronavirus in Apeldoorn gehouden werden, opende de christelijke gereformeerde ds. B.A.T. Witzier er zijn meditatie over Handelingen 12 mee:
Er gaat een verhaal over een dorpje in Amerika dat al jaren ‘droog’ gelegd was: geen druppel sterke drank was er te krijgen. Op een goede dag besloot een lokale zakenman een barretje te openen. Een groep christenen van de plaatselijke kerk maakte zich daar grote zorgen over en organiseerde een gebedsbijeenkomst. Nu gebeurde het dat kort daarna de bliksem insloeg en de bar tot de grond toe afbrandde. De eigenaar van de bar klaagde de kerk aan: de gebeden van de kerk zouden de schuld zijn. De kerk huurde een advocaat in om voor de rechter te verdedigen dat zij niet schuldig waren. De rechter die de zaak voorgelegd kreeg, merkte op: ‘Hoe de zaak ook afloopt, één ding kunnen we in ieder geval al constateren: de eigenaar van de bar gelooft in de kracht van het gebed en de christenen niet.’
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 juli 2020
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 juli 2020
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's