Kerk in Zegveld duurzaam gerestaureerd
Wat in 2014 begon als een plan voor het aanpakken van het vocht in de muren, heeft in 2020 geleid tot een volledig duurzaam gerestaureerde kerk met historische elementen. Er was een bedrag nodig van bijna € 800.000. De leden van de hervormde gemeente hebben een echte financiële krachtsinspanning geleverd. Ruim drie kwart is door hen opgebracht. Ook hebben we veel geld kunnen besparen door de grote inzet door vrijwilligers.
Grote ontdekking was de fundering van de oude kerk uit de veertiende eeuw. Ook werden vele graven uit de zeventiende eeuw of eerder gevonden. De gemeente ging duurzaam met materialen om. Zo is het hout uit de vloer opnieuw in de lambrisering verwerkt en de ontdekte stenen- en grafzerkenvloer uit 1862 zijn hergebruikt. Voorheen was vochtigheid een groot probleem. Dit is opgelost door nu via de muren ventilatielucht toe- en af te voeren. Ook is een vloerverwarming aangelegd, die aangestuurd wordt door twee energiezuinige warmtepompen. De kerkzaal kan via het brede middenpad betreden worden. Onze luisteraars thuis kunnen nu ook beeld ontvangen door de geïnstalleerde camera’s.
Met deze restauratie behoudt de beeldbepalende kerk een brede functie in het dorp Zegveld en daaromheen, voor nu en de komende generaties.
Een video van de restauratie is te zien via https://www.youtube.com/watch?v=V0dmzv063h4.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 februari 2020
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 februari 2020
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's