Drie reacties na studiedag ‘De sprekende God!?’
‘De sprekende God!?’ was onlangs het thema van een GB-studiedag. Het uitroepteken in de titel herinnert ons aan het wonder dat de Heere allermeest via Zijn Woord tot ons komt; het vraagteken verwijst naar de vragen die gemeenteleden hierover kunnen hebben.
Elk najaar belegt de Gereformeerde Bond een studiedag over een actueel thema. Drie deelnemers verwoorden wat ze op 20 november vooral geleerd hebben en wat ze meenemen naar de eigen gemeente.
Studiedag
Na de eerste lezing door prof. dr. M.J. de Vries over ‘De sprekende God’ (zie p.4) sprak ds. K. Hak over ‘Hoe spreekt God in mijn leven?’ De deelnemers konden vervolgens drie van de vijf aangeboden workshops volgen: van prof. dr. B.J.G. Reitsma (Spreekt God door lastige teksten?), ds. J.W. Verboom (Bijbellezen en dertigers), ds. E. Meijer (God spreekt door persoonlijke getuigenissen), dr. W. Dekker (De eredienst als plaats waar God spreekt) en dr. J. de Jong-Slagman (God spreekt door de Bijbel, hoe lezen wij?’). De opbrengst van deze dag zal de komende tijd in De Waarheidsvriend een plaats krijgen.
Bemoedigend
Ik ging naar deze studiedag, omdat het onderwerp mij aanspreekt, ook vanwege de tijd waarin we leven. Ogenschijnlijk kan het lijken dat de stem van God verborgen is, maar het is niet wat het lijkt. We mochten op deze dag, maar ook op andere plaatsen horen dat God nog steeds spreekt, bovenal door Zijn Woord, maar soms ook op andere manieren. Het is dus niet: ik denk, of ik vind, maar God sprak, en God zegt. Hier dachten we met elkaar over na in groter verband, maar ook in de diverse workshops. Het was bemoedigend en opbouwend om, op een dag als deze, dit met elkaar rondom dit thema te doen.
In de inleiding werd ons de spiegel voorgehouden. De veelheid van stemmen (kakofonie) in deze tijd lijkt de stem van de sprekende God te overschreeuwen, hoe spreekt God in onze tijd tot ons? Is er verschil met de tijden die in de Bijbel beschreven staan? In de workshops leerden we over het belang om goed te lezen. Dr. J. de Jong-Slagman nam ons aan de hand van Psalm 100 hierin mee: wat staat er nu precies? Hoe komt het bij ons binnen, hoe leggen we verbanden, spreekt God hierdoor ook ons persoonlijk aan? Dit zijn allemaal belangrijke lessen voor ons. Ook door getuigenissen kunnen we leren wat God doet in mensenlevens. Ds. K. Hak en ds. E. Meijer gaven hier voorbeelden van. De workshop van prof. Reitsma over hoe we moeilijke bijbelteksten lezen, was leerzaam om te volgen. Kortom: een leerzame en bemoedigende middag en avond.
Huig de With, Lopikerkapel
Samenbindend
Ik ging naar de studiedag met de verwachting toegerust te worden voor het pastoraat, om medegelovigen te ontmoeten en om God tot mij te laten spreken. Het was samenbindend om met elkaar te luisteren naar Gods Woord en te zingen tot Zijn lof. Duidelijk is uitgelegd hoe God door de Schrift en uiteindelijk door Zijn Zoon glashelder tot ons spreekt, als wij maar goed lezen en luisteren. Ik neem mee dat het belangrijk is om ook mijn getuigenis over Gods werk in mijn leven te delen, mits Hij in mijn getuigenis centraal staat. Tijdens de opening naar aanleiding van 1 Samuel 3 trof het mij dat we God kunnen dienen, maar dat we Zijn stem alleen herkennen, als we Hem kennen. Achter het Woord zit een Persoon Die ons roept.
Meindert Lodewijks, Benschop
Veel praktische tips
Het onderwerp van de studiedag (De sprekende God?!) gaf voor mij de doorslag om me toch maar een keer aan te melden. Van deze keuze heb ik zeker geen spijt. God spreekt gelukkig vandaag nog steeds. Maar luister ik ook? Een mooie vraag die ik mee naar huis nam. Uit de hoofdlezingen kwam nadrukkelijk naar voren dat God op verschillende manieren spreekt, maar vooral via de Bijbel. Het met aandacht lezen van de Bijbel kwam dan ook sterk aan bod in de workshops. We kregen hier veel praktische tips voor onder andere het omgaan met ingewikkelde bijbelteksten, het lezen van de Bijbel met dertigers en het gebruik van ‘Lectio Divina’. Het was mooi dat er ruimte was om er samen met anderen concreet mee aan de slag te gaan. Wat mij betreft voor herhaling vatbaar, zo’n studiedag.
Miranda van Vugt, Lienden
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 december 2024
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 december 2024
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's