De macht van verleiding
Toen antwoordde Bileam en zei tegen de dienaren van Balak: Al zou Balak mij zijn huis vol zilver en goud geven, ik ben niet in staat het bevel van de Heere, mijn God, te overtreden om iets te doen, klein of groot. Numeri 22:18
Soms verlangen we naar helder inzicht in wat de Heere van ons vraagt. Bileam ontving een duidelijk verbod om op het verzoek van Balak in te gaan. Met een nog groter aanbod aan vergoedingen wordt Bileam tot een heroverweging verleid. Hoe weerstaan wij verleidingen?
De wisselwerking tussen Bileam en Balak is leerzaam en bevat de nodige verrassingen. De Bijbel laat ons zien dat naast die twee de Heere Zelf als derde betrokken is op de loop van de geschiedenis. Laten we ons dat steeds weer realiseren bij de keuzes in ons eigen leven.
Weigering
De angstige koning Balak van Moab wil dat Bileam het volk Israël komt vervloeken. Het eerste gezantschap keert echter met een negatieve reactie terug: ‘Bileam heeft geweigerd met ons mee te gaan.’ (vs.14) Hoewel Bileam in zijn reactie heeft aangegeven dat de Heere hem verboden heeft mee te gaan, wordt de boodschap als een weigering van Bileam zelf overgebracht. Voor de boden lijkt God niet te bestaan. In zijn reactie rekent ook Balak niet met God. Hem lijkt het een volstrekt logische reactie om het verzoek te herhalen, maar dan met een grotere vergoeding. Langs de weg van verleiding is Bileam toch wel over te halen...
Verleiding
Balak wordt beheerst door het waandenkbeeld dat met geld en het vooruitzicht van eer of macht alles te bereiken is. Wat heeft deze oude gedachte al veel kwaad gebracht. Dit begon in het paradijs, waar de satan Eva verleidde. Na de zondeval zien we heel de geschiedenis door hoe Gods Woord en getuigenis bij herhaling worden genegeerd en hoe mensen door verleiding worden geregeerd. Bij de verzoeking in de woestijn pakt satan ook de Heere Jezus Christus met dit middel aan. Een verleidelijk vooruitzicht van beloning moet ons over de grens trekken van wat de Heere heeft verboden.
In onze tijd en maatschappij speelt verleiding eveneens een enorm grote rol. Het grootste deel van de reclamewereld werkt met dit model. In de (digitale) media wil iedereen ons verleiden om vooral aan hén aandacht te geven. Verleiding is de eeuwen door een uiterst effectief middel van satan gebleken. Zijn we ons ervan bewust hoe vaak verleidingen onze keuzes willen beïnvloeden? Laten we ook in de kerk alert zijn. Als gemeenten mogen we niet gaan ‘concurreren’ in aantrekkelijkheid.
Gehoorzaamheid
De boodschappers van Balak komen met de verleidingen bij Bileam. Het is mooi hoe Bileam op deze verleidingen reageert. In een krachtige belijdenis klinkt het geloofsinzicht van Bileam: ‘Al zou Balak mij zijn huis vol zilver en goud geven, ik ben niet in staat het bevel van de Heere, mijn God, te overtreden om iets te doen, klein of groot.’ (vs.18) Niet het geld en het persoonlijke gewin bepalen Bileams gedrag, maar hij onderwerpt zich aan de wil van de Heere, Die hij hier ‘mijn God’ noemt. Op één of andere wijze heeft Bileam ver weg van Israël de Heere toch leren kennen. De persoonlijke omgang met de Heere heeft Bileam duidelijk gemaakt hoe klein zijn eigen macht en mogelijkheid zijn. Dit past bij wat Paulus het afsterven van de oude mens noemt, dat we inzien dat we zonder de Heere niets kunnen doen, klein noch groot.
Getuigenis
Bileam beantwoordt de verleidingen met een vernieuwd belijden. Niet de verleiding met geld en macht, maar het spreken van de Heere is voor Bileam bepalend. Laten we dat navolgen. Niet door verleidingen, maar door Gods getuigenis moeten we ons laten leiden. ‘Zo zegt de Heere...’ Onze Zaligmaker weerstond de satan in de woestijn door op Gods Woord te wijzen. Wat Zijn Vader wilde, was voor de Heere Jezus Christus bepalend, tot in Gethsémané toe.
Tot Bileam spreekt de Heere opnieuw in de nacht. Hoe dat precies is gegaan, lezen we niet, maar de boodschap is helder en verrassend. Deze keer moet Bileam wél meegaan. Tegelijk krijgt hij een waarschuwing mee: ‘maar u mag alleen dat doen, wat Ik tot u spreken zal.’ (vs.20) Dit vraagt dus om een voortdurende luisterhouding en blijvende gehoorzaamheid. Ook wij moeten steeds weer biddend en luisterend tot de Heere gaan: ‘Wat wilt U dat ik doen zal?’ Hier ligt ook hét wapen tegen de vele verleidingen: biddend om de hulp van de Heilige Geest, dicht bij Gods Woord levend, de Heere gehoorzamen. Want zonder de Heere kunnen we niets doen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 19 september 2024
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 19 september 2024
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's