Het vrije woord
Toen sprak God al deze woorden: Ik ben de Heere, uw God, Die u uit het land Egypte, uit het slavenhuis, geleid heeft. Exodus 20:1,2
Voor veel Nederlanders zal ‘Het vrije woord’ verwijzen naar het recht om in vrijheid je mening te uiten. Dit is zo belangrijk dat het in artikel 1 van de grondwet verankerd ligt, vrijheid als groot goed.
Na een lange periode van slavernij, waarin God de stem van Zijn volk wel hoorde, maar er niet direct op antwoordde, is de situatie in Exodus 20 heel anders. Het volk is uitgeleid uit Egypte, uitgeleid uit het land van de onderdrukking en op weg naar het land van de belofte. Geen mens had gezien wat God voor ogen had, maar ze hadden gehoord van een land dat overvloeit van melk en honing. Heel anders dan de woestijngrond. Tussen Egypte, het land van de slavernij, en Israël, het land van de belofte en vrijheid, ligt de woestijn. Hoe blijf je op de juiste weg in een gebied waar amper of geen wegen zijn?
Bevrijder
Na de bevrijding geeft God Zijn wet. In veel kerken klinken de woorden die God tot Zijn volk sprak, ook: Ik ben de Heere, jullie Bevrijder. Dit is niet een aanloopje naar de Tien Geboden, waarbij het gevaar groot is dat we er niet meer naar luisteren, omdat we het zo vaak gehoord hebben; of dat we in de standby modus schieten, omdat de woorden uitgesleten raken. Hoor, Hij spreekt, ook daar.
God legt Zijn hoorders niet een setje met beperkingen op, maar Hij geeft handreikingen om te leven in de vrijheid. Zijn geboden zijn markeringen op plaatsen waar geen wegen zijn, om daardoor op weg te zijn en blijven naar het land van de belofte. De toonsoort van Gods spreken is die van de vrijheid, Zijn woorden zijn geen voorwaarde vooraf in Egypte, als exameneisen om bevrijd te worden. De geboden van God beginnen met het vrije, het bevrijdende Woord. Daarom is het van levensbelang er gehoor aan te geven.
Artikel 1
Artikel 1 van onze grondwet beschermt de vrijheid van meningsuiting, beschermt ook de vrijheid van geloven. Dat is iets om heel zuinig op te zijn. In Exodus 20 spreekt God deze woorden om de vrijheid die Hij geeft, te bewaren. Het is nodig om te luisteren naar wat Hij spreekt, omdat God ons veel beter kent dan wij onszelf. De mens heeft de neiging om zich te overschatten, maar God weet precies wat voor vlees Hij in de kuip heeft. Hoor, Hij spreekt.
Wie luistert naar Zijn stem, leert dat God niet tot ons spreekt om ons leven te beknotten, om ons kort te houden alsof niemand meer iets mag. Voordat het eerste artikel van de Tien Geboden klinkt, horen we de toon waarin de geboden staan: Ik ben de God Die jullie vrijheid op het oog heeft. Ik gun jullie om in die vrijheid te blijven, daartoe ben je geschapen.
God weet ook dat we daar niet meer toe in staat zijn. Daarom staan er lijnen op het speelveld van de woestijn waarin we leven. Die zijn gericht op het woord van de vrijheid om Hem te dienen en te eren. Dat was de stem zoals die via Mozes klonk in de oren van Farao: ‘Zo zegt de Heere, de God van Israël: Laat Mijn volk gaan om voor Mij een feest te vieren in de woestijn. Maar de farao zei: Wie is de Heere, naar Wiens stem ik zou moeten luisteren door Israël te laten gaan?’ (Ex.5:1,2)
Beeldjes
Als God sprekend de wet geeft, dan klinken Zijn woorden in de toonsoort van de vrijheid die Hij geeft. Zijn artikel 1 is: laat je niet misleiden door afgoden. Dat zijn niet alleen beeldjes die je koopt bij een tuincentrum, afgoden zijn machten die ons opeisen, waar je bang voor bent en die je zo vereert dat je hen met alle macht tevreden wilt stellen. Elke keer dat je zegt: het groeit me boven het hoofd, dan is dat een signaal dat we de weg kwijt zijn of kwijt raken.
Leven in de vrijheid van God gaat er niet over dat het leven je boven het hoofd groeit, maar dat het goede leven in je hart groeit. Daarom spreekt God ons aan. We zijn niet geschapen voor Egypte, maar voor het beloofde land. Als het volk in de woestijn meer oog krijgt voor alles om zich heen, dan groeit het verlangen om terug te gaan naar het goede van Egypte. Daarom is het van belang om niet alleen oog te krijgen voor alles om je heen, maar om ook je oor te luisteren te leggen bij Gods bevrijdende stem. Hoor, Hij spreekt!
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 juni 2024
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 juni 2024
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's